Ruoan hinta nousee Ukrainan sodan seurauksena – "Ihan perustuotteet: maito, jauheliha, leipä, kananmunat..."

Ruoan hinta nousee merkittävästi sodan seurauksena 2:00
Ruoan hinta nousee merkittävästi Suomessakin Ukrainan sodan seurauksena.

Ruoan hinta tulee nousemaan merkittävästi Ukrainan sodan seurauksena. Niin Ukraina kuin Venäjäkin ovat suuria viljantoimittajia.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


– Me ennustimme tammikuussa, että elintarvikkeiden hinnat nousevat Suomessa 2,5 prosenttia, mutta kyllä tämän ennusteen joutuu vähintään tuplaamaan. Ehkä enemmänkin, Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö Hanna Karikallio sanoo. 

Suomalainen maatalous ajautui vaikeuksiin jo viime vuoden aikana heikon sadon ja nousseiden kustannusten vuoksi.

– Vuodenvaihteessa jo nostettiin lippua, että kustannukset nousisivat valtavasti, niin kuin nousivatkin silloinkin ennätyksellisesti.

– Tämä sodan alku on nostanut saman tilanteen moninkertaisesti, sanoo puolestaan Myllyn Paras -yhtiön toimitusjohtaja Miska Kuusela.

– Taloudelliset tutkimuslaitokset ennustivat, että ruoan hinta nousee 1,8 prosenttia. Sanoin jo tuolloin, että siinä on pilkku väärässä paikassa. Se varmasti edelleen pitää paikkansa, Kuusela lisää. 

Vehnän hinta tuplaantui

Ukraina on merkittävä vehnän, ohran, maissin ja auringonkukkaöljyn viejä. Myös Venäjällä on tärkeä rooli maailman ruokamarkkinoilla. 

Suomalaisyhtiö Myllyn Paras jalostaa vuosittain vajaat 100 000 tonnia kotimaista viljaa. Esimerkiksi vehnästä joutuu nyt maksamaan huomattavasti suuremman hinnan kuin aikaisemmin. 

– Tällä hetkellä maailmanmarkkinoilla liikutaan noin kaksinkertaisissa hinnoissa verrattuna viime syksyyn, Miska Kuusela kertoo.

Vielä kalliimpaa vehnä  tulee olemaan kesällä.  

Luonnonvarakeskuksen Hanna Karikallion mukaan on vaikea sanoa, mitä elintarvikkeita hintapaineet eivät koskisi. 

– Lihan tuotantokustannukset ovat nousseet erityisen paljon energiakustannusten ja rehukustannusten myötä. Siellä on isot paineet. 

– Maitotuotteilla on iso kysyntä globaalisti. Siellä tulee lisää painteita hinnannousuun. 

Ensi vuosi kallis lannoittaa ja viljellä  

Suurin osa Suomeen tuoduista valmiista lannoitteista tai niiden raaka-aineista on Venäjältä. Maa- ja metsätaloustuottajainkeskusliiton (MTK) alkuvuodesta tekemän kyselyn mukaan noin 65 prosenttia viljelyä harjoittavista tiloista on hankknut kaikki tai lähes kaikki kasvukauden lannoitteista. 

Nyt lannoitteita on vaikeampi saada ja jos niitä onnistuu hankkimaan, hinta on kova.

– Kyllä viljelijä varmasti miettii, kannattaako tälläisilla hinnoilla lähteä viljelemään.

– Ensi vuosi tulee olemaan kallista lannoittaa ja kallista viljellä. Riskit ovat suuria, koska emme voi tietää, millainen sato saadaan, Karikallio sanoo.    

Lue myös:

    Uusimmat