Luonnonvarakeskus kertoo ruoan hintojen nousun pohjautuvan perustavanlaatuisiin muutoksiin ruokamarkkinoilla. Tavalliselle kuluttajalle ruoan kallistuminen näkyy etenkin liha-, vilja- ja maitotuotteissa.
Ruoan kallistumisen syynä ovat muun muassa lannoitteiden ja energian kallistuminen.
– Ruoan tuotantokustannukset ovat nousseet. Maataloudessa rehujen hinnat ovat nousseet ja energian kallistuminen näkyy kaikessa, toteaa Luken tutkimuspäällikkö Hanna Karikallio.
Lue myös: Näin eriarvoisesti hintojen nousu kohtelee suomalaisia – mihin ryhmään oma kotitaloutesi kuuluu?
Sika- ja siipikarjantuottajat eniten ahdingossa
Ruoan hinnan kallistuminen on näkynyt jo viime vuonna, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kiihdyttänyt hintoja. Viljapohjaisissa tuotteissa sekä sika- ja siipikarjatuotteissa ruoan hinnan kallistuminen näkyy selkeimmin. Viljapohjaisia rehuja kuten auringonkukka-, soija ja rapsesta tehtyjä rehuja käytetään eläintuotannossa.
Ukraina sekä Venäjä ovat suuria viljan ja öljykasvien tuottajia. Viljatuotteiden hintaan vaikuttaa myös se, että monet leipomot käyttävät kaasua energiatuotannossaan.