Mainos

Ruoan hinta hilautumassa jälleen hälyttävän korkealle

Ruoan hinta on noussut jälleen hälyttävästi. Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan Heikki Juutisen mukaan vielä ei olla vuoden 2008 kaltaisessa tilanteessa, mutta suunta on sama.

— Tuolloin oli ensimmäinen niin sanottu ruokakriisi, jolloin muutamissa maissa ruoan saatavuus oli todella huonoa ja hinnat valtavan korkealla. Sitten tilanne tasapainottui. Mutta jälleen ollaan tilanteessa, jossa raaka-aineiden hinnat uhkaavat nousta liian ylös, MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Juutinen kuvailee kehitystä.

Kehityksen taustalta löytyy Juutisen mukaan hyvin monia syitä. Yksi niistä on tietysti se tuttu kysynnän ja tarjonnan epätasapaino.

— Kysyntäpuolella on väestön kasvu, kulutustottumusten muutokset ja tarjontapuolella ennen kaikkea sääilmiöt ja se, kuinka paljon pellolta saadaan satoa elintarviketuotantoon, Juutinen selittää.

Lisäksi ruoan hinnannousuun vaikuttaa eri puolilla maapalloa harjoitettu maatalouspolitiikka. Esimerkiksi Yhdysvaltain linja käyttää maissista hyvin suuri osa etanoliteollisuuteen.

Kansallisilla päätöksillä kriisitilanteissa on Juutisen mukaan myös suuri merkitys.

— Esimerkiksi vehnän tai riisin vientikiellot - kuten jotkut maat tekivät vuoden 2008 kriisissä - horjuttavat heti tilannetta niissä maissa, joissa ollaan riippuvaisia raaka-aineiden ostoista, Juutinen arvioi.

Oma roolinsa on myös spekulaatioilla.

— Spekulaatiot antavat joillekin liian paljon mahdollisuuksia käyttää maataloushyödykkeitä pelivälineinä. Tällä hetkellä tutkitaan paljon sitä, ovatko esimerkiksi johdannaismarkkinat markkinoita tasapainottavia vai häiritseviä toimenpiteitä, Juutinen toteaa.

Katso Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan Heikki Juutisen haastattelu: (Huomenta Suomi 29.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.