Mainos

Ruoan hinnalla nousupaineita

Ruoan hinta on euron aikana kehittynyt hyvin maltillisesti - palkansaajien ansioihin verrattuna ruoka on nyt hyvinkin edullista.

Ruoan hinta tulee lähivuosina nousemaan. Väestö kasvaa ja vaurastuu eikä tarjonta pysty enää pian vastaamaan kysyntään. Myös poikkeukselliset sääolosuhteet saattavat vaikuttaa tarjontaan.

Maailman viljavarastot ovat pienemmät kuin vuosikymmeniin. Silti Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen professori Jyrki Niemi ei ole kovin huolissaan.

- Vaikka maatalouden hinnat maailmalla kasvaisivat, ei se silti korota ruoan hintaa vielä kovin korkealle. Raaka-aineella on tietty merkitys, mutta paljon enemmän ruoan hintaan vaikuttavat esimerkiksi energian hinnan ja työvoimakustannusten nousu, Niemi kertoo.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine puolestaan sanoo, että raaka-aineiden hintojen nousu on maltillista.

- Jäädään katsomaan, miten maailmanmarkkinahintojen nousu vaikuttaa Suomen osalta, Laine sanoo.

Jyrki Niemen mukaan ruoan hinta on kehittynyt euron aikana maltillisesti. Ruoan hinta on viimeisen 12 vuoden aikana noussut 13 prosenttia, kun yleinen inflaatiovauhti on ollut noin 17 prosenttia.

- Ja kun otetaan huomioon, että palkansaajien ansiot ovat kehittyneet samassa ajassa yli 40 prosenttia, niin suhteellisesti ruoan hinta on alentunut hyvinkin paljon, Niemi sanoo.

- Samalla pitää muistaa, että valikoimat kaupoissa ovat kaksin- tai jopa kolminkertaistuneet, vaikka hintataso on pysynyt suunnilleen samana, Laine jatkaa.

Tulevaisuudessa viljan saantiin saattaa vaikuttaa myös se, että viljaa käytetään yhä enenevissä määrin biodieseliin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.