Runeberginkakku
Runebergintorttuna tunnetun leivonnaisen resepti oli alunperin melko pelkistetty korppujauhoista ja muruista tehty leivonnainen. Nimi tulee siitä, että Runeberg söi näitä mielellään aamiaisryyppynsä kanssa. Runebergintorttujen perinteisin muoto on muotteihin tehty leivonnainen, mutta taikinasta voi tehdä myös kakun!
Noin 12 palaa
- 150 g margariinia tai voita (voi olla laktoositonta)
- 1½ dl sokeria
- 2 munaa
- 1½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
- 1 tl soodaa
- 1 dl Myllyn Paras Korppujauhoja
- 1 dl keksin tai piparin muruja
- 1 dl kermaviiliä (voi olla laktoositonta)
- ½ tl manteliuutetta (tai 2 rkl mantelilikööriä tai rommia tai punssia)
- Pinnalle:
- paistonkestävää vadelmamarmeladia
- sokerivesikuorrutusta (1 dl tomusokeria + n. 3 tl sitruunanmehua)
- Kostutukseen:
- noin 2 dl vedellä laimennettua manteliuutetta, -likööriä tai punssia tai rommia
Voitele irtopohjainen pyöreä kakkuvuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kermaviiliin sooda ja manteliuute ja lisää seos kuivien aineiden joukkoon sekoittaen tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
Laita lusikalla vadelmamarmeladia nokareina (noin 12 kpl) taikinan pinnalle ympyräksi 2-3 sentin päähän vuoan reunasta.
Paista kakku 175-asteessa 35-45 minuuttia (vuoan halkaisijasta riippuen) uunin toiseksi alimmalla tasolla. Irrota vähän jäähtynyt kakku vuoasta ja nosta se tarjoiluvadille. Kostuta kakku.
Jos hillo on pulahtanut lähes kokonaan taikinan sisään, lisää jokaisen päälle vähän uutta hilloa. Sekoita 1 dl tomusokeria ja tilkka sitruunamehua (tai vettä) tasaiseksi vähän valuvaksi kuorrutukseksi. Valuta kuorrutusta pikkulusikalla vadelmahillonokareiden ympärille.
Anna kakun mehevöityä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään.
Resepti: Arja Savela / Myllyn Paras Oy
Uusimmat
-
19:30
Podcast: Gasellit-yhtyeen Päkä kertoo "lopun alusta" ennen raitistumistaan: "Lapsiperheet Tallinnan-matkan jälkeen vetelivät ohi, kun oksensin roskikseen"
-
19:24
Tänään ollut kevään lämpimin päivä – pian kylmenee jopa lumen ja rännän kera
-
19:23
F1-mestarit kolaroivat välittömästi – tähtikuskin ajo päättyi lyhyeen
-
19:12
"Tietää, että ei halunnut tätä, mutta suostui silti" – miten tunnistaa haitallisen manipuloinnin?
-
19:00
SM-liigakonkari takoi tujua jälkeä MM-kiekossa – murahti maajoukkueestaan
-
19:00
Kommentti: Securitaksen ex-turvapomolta miljoonakusetus? Irakilaisperhe sai agenttielokuvan kaltaista suojaa turhaan – vartijat luotiliiveineen mukana kaikkialla
-
18:48
HS: IB-lukioiden loppukokeissa epäillään huijausta
-
18:45
Nyt roihahtaa helposti: Maastopaloja ympäri Suomen, pelastuslaitokset kiireisinä
-
18:41
Hinkuyskätapaukset kasvussa – alentunut rokotekattavuus mahdollinen selitys
-
18:12
Ilves-pelurilta suora kommentti tuhlailusta – Roope Riskistä huolestuttava näky
-
18:06
Lisa Marie Presleyn velipuoli avautuu suhteestaan edesmenneeseen siskopuoleensa: "Kamppailimme samojen asioiden kanssa"
-
18:02
Oletko nähnyt tätä Oulussa kadonnutta miestä? Soita hätäkeskukseen
-
17:53
Orpo Suomen tilanteesta: "Köyhtyvä kansakunta antaa viimeiset rahansa tutkimus- ja tiedeyhteisön käyttöön"
-
17:51
Yhdeksän vuotta sitten kadonnut kissa pääsi takaisin kotiin – näin Pörrö reagoi omistajansa ääneen: "Se tuli suoraan luokseni"
-
17:45
Jack, 100, valmistui kandiksi
-
17:33
Klassikkoseura palaa Valioliigaan yli 20 vuoden jälkeen – suomalaispelaajalla sauma nousuun
-
17:33
Tutkijat selvittivät: Tästä syystä olut maistuu paremmalta kylmänä
-
17:25
Jesse Kaikuranta teki suuren elämänmuutoksen, muutti tyyliään artistina ja rakastui: "Tajusin, etten voi elää näin"
-
17:25
Kiekko-Espoolle jykevä paluumuuttaja HIFK:sta
-
17:08
IS: SDP paljasti viimein, mistä se olisi valmis säästämään 2,5 miljardia – Lindtman kritisoi hallitusta "kolmesta ratkaisevasta virheestä"
-
Lataa lisää