Runeberg-raati kaipasi lisää huumoria teksteihin

Vuoden 2011 Runeberg-kirjallisuuspalkintoa tavoittelee kolme naista ja viisi miestä.

Esiraati valitsi loppusuoralle päässeet ehdokkaat 209 teoksen joukosta. Kuluneen vuoden kirjallisuussatoa raati kehui monipuoliseksi ja moniääniseksi. Sen sijaan se kaipasi arkisiin, tätä päivää kuvaaviin teksteihin enemmän huumoria ja yllättävyyttä.

Romaaneista ehdolla ovat Olli Jalosen Poikakirja (Otava) ja Pekka Mannisen Kiimakangas (WSOY), novellikokoelmista puolestaan Tiina Raevaaran En tunne sinua vierelläni (Teos) ja Miina Supisen Apatosauruksen maa (WSOY).

Runokokoelmista palkintoa tavoittelevat Eva-Stina Byggmästarin Vagga liten vagabond (Söderströms) ja Harry Salmenniemen Texas, sakset (Otava).

Esseekokoelmista ehdolle pääsivät Tommi Melenderin Kuka nauttii eniten (Savukeidas) ja Antti Nyle'nin Halun ja epätoivon esseet (Savukeidas).

Voittajan valitsee palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija ja suomentaja Jyrki Vainonen, tutkija ja suomentaja Anna Helle sekä kulttuuritoimittaja Philip Teir. Kymmenentuhannen euron palkinto jaetaan perinteisesti kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta Porvoossa.

Aistillisuudesta kaoottisuuteen

Olli Jalonen kuvaa kirjassaan 1960-luvun jälleenrakentamista kansakoulupojan silmin. Pekka Mannisen kirjaa esiraati kuvaa hulvattomaksi ja nyrjähtäneeksi yhden miehen odysseiaksi 1920-luvun poliittiseen ilmapiiriin.

Eva-Stina Byggmästarin runoteos on rakkaustrilogian päätösosa. Valintaperusteissa runokokoelmaa luonnehditaan aistilliseksi. Harry Salmenniemen teos taas kuvaa sirpaleista, kaoottista nykymaailmaa ja sen näyttäytymistä meille.

Tommi Melenderin esseekokoelma on esiraadin mukaan viehättävällä tavalla ajaton laatukirjallisuuden puolustuspuhe, jossa kirjailija puolustaa vanhanaikaiseksi leimattua "taidetta taiteen vuoksi" -asennetta. Antti Nyle'n käsittelee esseissään muun muassa paavia, Anna Abreuta ja Robert Bressonia.

Tiina Raevaaran novelleissa tehdään retkiä mielenmaisemiin, jossa linnut sotivat, taulu kertoo tarinaa ja perintötuoli vainoaa perijäänsä. Miina Supisen kokoelmaa raati luonnehtii huumorin sävyttämäksi lyhytproosaksi. Tekstien aiheet liittyvät usein perheeseen ja vanhemmuuteen.

Vuonna 1986 perustetun Runeberg-palkinnon takana ovat sanomalehti Uusimaa, Porvoon kaupunki, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto ja Finlands Svenska Författareförening. 12:28

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat