"Rukalla doupattuja hiihtäjiä" – Petter Northugilta kova ehdotus huijareiden päänmenoksi

Maastohiihdon entinen norjalaistähti Petter Northug ja Seefeldin MM-kisoissa kielletyistä keinoista kiinni jäänyt itävaltalainen Max Hauke haluaisivat kriminalisoida dopingin. Northug ja Hauke avaavat ajatuksiaan dopingista Expressenin haastattelussa.

Hauke nousi otsikoihin Seefeldin dopingskandaalin yhteydessä viime keväänä. Itävaltalaishiihtäjästä tuli julkisuuteen video, jossa hän seuraa poliisin toimia hölmistyneenä neula käsivarressaan. Hauke jäi kiinni verendopingista ja kasvuhormonin käytöstä. 

Hän pystyi kuitenkin välttelemään testikäryjä pitkään, kunnes jäi kiinni poliisin ratsiassa. Koko tapaus oli isku perinteisen antidopingtyön uskottavuudelle.  

– En koskaan pelännyt testejä. Poliisi puolestaan pelotti minua syvästi, Hauke toteaa Expressenille. 

– Jos ympärilläsi on oikeanlainen organisaatio, kuten Mark Schmidtin kaltainen tohtori, kaikki on helppoa. Kasvuhormonia voi esimerkiksi ottaa ennen nukkumaanmenoa, ja sitä ei voi havaita testeissä aamulla. Verensiirtoja voi puolestaan peittää juomalla suolavettä, Hauke taustoittaa. 

Nykyään kommentaattorina toimiva, 13-kertainen maailmanmestari Petter Northug "on menettänyt uskonsa siihen, että näkisi joskus täysin puhdasta huippu-urheilua".   

– Uskon, että Rukallakin on doupattuja hiihtäjiä, Northug toteaa tulevan viikonlopun maailmancup-avauksesta. 

– Kohtasin läpi urani ajan hiihtäjiä, jotka ovat myöhemmin jääneet kiinni. On aina olemassa niitä, jotka yrittävät huijata ja oikaista.

Hauke ja Northug uskovat, että dopingin kriminalisointi Itävallan tapaan kaikkialla helpottaisi dopinginvastaista taistelua.  

– Poliisille on annettava valtaa ympäri maailman, Hauke toteaa. 

– Poliisin on helpompi tehdä kotietsintöjä ja iskeä epäilyttäviin paikkoihin, kun antidopingväki on samaan aikaan voimaton, Northug komppaa. 

Lue myös:

    Uusimmat