Ruisrockin 50 vuotta kansien väliin – äänikirjan lukija Olavi Uusivirralla lämpimiä muistoja turkulaisfestarista: "Yhtäkkiä Tommi Läntinen tulee lavalle"

Ensimmäinen kesä ilman Ruisrockia 50 vuoteen – festarista kirja 7:50

Kuluva kesä on ensimmäinen viiteenkymmeneen vuoteen ilman Ruisrockia. Festaritunnelmaan voi yrittää päästä Ruisrock-historiikin avulla – joko lukemalla tavallisen kirjan tai kuuntelemalla Olavi Uusivirran lukeman äänikirjan.

Turussa on juhlittu Ruisrockia jokaisena kesänä vuodesta 1970 lähtien. Koronavirusepidemian vuoksi tänä kesänä on toisin. Kesä 2020 jää aikakirjoihin ensimmäisenä kesänä ilman Ruisrockia sitten vuoden 1969 suven.

Festari-intoilijoille on tarjolla lievää lohtua kirjamuodossa. Jaakko Mikkolan ja Jukka Kittilän kirjoittamassa Ruisrock 1970–2020 -historiikissa (WSOY) käydään läpi 50-vuotiaan festivaalin tarina alkuvuosien huumehuuruisista Ruisrockeista 2010-luvun loppuunmyytyihin menestysvuosiin.

Teoksen lukee äänikirjaksi laulaja ja näyttelijä Olavi Uusivirta, jolla on lämmin suhde turkulaisfestivaaliin.

– Tämä on ollut hyvin mieluisa kokemus, siinäkin mielessä, että Ruisrock on festivaaleista minulle varmaan se kaikista läheisin, Uusivirta kertoo.

– Olen ollut verrattain nuorena ensimmäisen kerran Ruisrockissa, vuonna 1996, 13-vuotiaana. Pienen painostuksen jälkeen sain vanhemmilta luvan lähteä. Faija lähti kyllä messiin.

Vuoden 1996 Ruisrock on jäänyt mieleen esiintyjälistan osalta melkoisena superfestivaalina. Kolmen päivän aikana lavalle nousivat Ruissalossa muun muassa Rage Against the Machine, Blur, Pulp, Neil Young & Crazy Horse sekä Red Hot Chili Peppers.

Polttarit käyntiin kesken keikan

Vuonna 2008 ensimmäisen kerran itse Ruissalossa esiintynyt Uusivirta on kokenut muitakin ikimuistoisia Ruisrockeja.

– Se taisi olla vuosi 2015, kun polttarini alkoivat yllättäen kesken Ruisrock-keikkani. Nuori ja kaunis -kappaleen viimeiset tahdit olivat menossa ja yhtäkkiä tempo jotenkin nousi. Olin vain, että aa, jätkillä on uusi loppusoitto tähän biisiin, Uusivirta muistelee.

– Yhtäkkiä huomaan, että Tommi Läntinen tulee lavalle, hänen perässään bestmanini ja he nostavat minut ilmaan. Tommi sanoi, että ”Olavi, sun polttarit alkoi nyt”.

Ruisrock-historiikkiprojekti käynnistyi kaksi vuotta sitten. Kirjaan on haastateltu lähes sataa kotimaista artistia.

– Siinä on niin kuin 50 festivaalia yksissä kansissa. Viideskymmenes festivaalihan oli jo viime vuonna, mutta elokuussa tulee täyteen 50 vuotta täyteen Suomen ensimmäisestä kansainvälisestä rock-festivaalista, sanoo historiikin toinen kirjoittaja Jaakko Mikkola MTV:lle.

Uusivirran mukaan kiinnostavinta ollut huomata muutoksen nopeus.

– 1970-luvun alussahan Ruisrockia pidettiin vielä vähän kuin uhkana Turun maineelle. Siitä ei kuitenkaan montaa vuotta mennyt, kun se oli jo tavallaan ihan lähtemätön, hän toteaa.

Maailmantähdet Ruissalossa

Kirjassa on mukana muun muassa kokemuksia Ruisrockissa vierailleiden maailmantähtien vierailuista.

– Mukana on Nirvanasta (esiintyi Ruisrockissa 1992) ja U2:sta (esiintyi Ruisrockissa 1982) lähtien tarinoita, joita ei ole missään aikaisemmin kerrottu sekä totta kai suomalaisten muusikoiden ja bändien hauskoja ja traagisiakin sattumuksia, Jaakko Mikkola kertoo.

– Mukana on myös laajempaa kontekstointia siitä, millaista suomalainen musiikki- ja festivaalikulttuuri on kunakin aikana ollut, sekä näiden ihmisten että totta kai meidänkin mielestä, kun me olemme kirjan kirjoittaneet.

Uusivirran mieleen on Ruisrock-historiikkia äänikirjaksi lukiessa jäänyt mieleen hauska anekdootti yhden maailmanlaajuisesti tunnetun yhtyeen vierailusta Turussa.

– Eilen taisin juuri lukea pätkän siitä, kun Massive Attack oli kaupungissa keikalla. He eivät olleet päässeet sisään turkulaisravintola Dynamoon. Oli niin pitkä jono. Portsarille oli yritetty selittää, että "tässä on Massive Attack, pääsisivätkö he teidän klubillenne". Portsari vastasi, että ”juu ei, meillä on tiukat määräykset, että nyt ei oteta ketään sisään”, Uusivirta kertoo nauraen.

– Ja sitten näitä klassisia: Red Hot Chili Peppersin raiderissa (lista asioista, joita esiintyjä haluaa takahuoneeseen) vaadittiin, että pitää olla hiekkaranta ja palmu. Yleensä tällainen täysin käsittämätön raideritoive on sitä varten, että sillä voidaan tarkistaa, että se raideri on luettu loppuun.

Erikoisajan erikoisprojektit

Olavi Uusivirta ei hypännyt täysin ummikkona äänikirjamaailmaan. Hän luki hiljattain äänikirjaksi Antti Nylénin teoksen Valitut esseet.

– Tämä oli itse asiassa aika onnekaskin sattuma sinänsä, että nämä molemmat äänikirjaproggikset oli sovittu alkuvuodesta, ennen näitä myöhemmän kevään tapahtumia, laulaja-näyttelijä sanoo.

– Nyt on saanut huomata, että nämä ovat olleet ainoat merkinnät kalenterissa, jotka ovat jääneet sinne ja joita ei ole tarvinnut perua, kuten on käynyt kaikkien keikkojen kanssa ja oikeastaan kaikkien näyttelijätöidenkin kanssa. On ollut aikaa myös olla kotona, tehdä ruokaa, ulkoilla ja viettää aikaa perheen kanssa. Ja vähän kirjoittaa uutta musaa myös.

Olavi Uusivirta ei ole ollut jatkuvasti huolissaan koronakriisin aikana. Uusivirta on kuvannut yhtyeensä kanssa kaksi konserttielokuvaa, jotka ovat katsottavissa Elisa Viihde -palvelussa.

Erikoinen aika on tuonut eteen erikoisia projekteja.

– Yllättävällä tavalla sinne kalenteriin on ilmestynyt kaikenlaisia ihmeellisiä merkintöjä.

Katso MTV Uutiset Liven Ruisrock-historiikkilähetys kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Lue myös:

    Uusimmat