50-vuotiaalla Kaseva-yhtyeellä on faneja kolmessa sukupolvessa – pitkään uraan on mahtunut myös surua: "Se oli hirveä shokki"

50-vuotiaalla Kasevalla on faneja kolmessa sukupolvessa 8:35
Katso video: Kaseva-yhtye on yksi Tampereen Vapriikissa Manserock-näyttelyssä esillä olevista yhtyeistä.

Kaseva on yksi Tampereen Vapriikissa helmikuussa avatussa Manserock-näyttelyssä esillä olevista kokoonpanoista. Herkistä melodioista ja kauniista lauluharmonioista tunnetun yhtyeen historiaan mahtuu myös traagisia tapahtumia.

Striptease tanssija, Tyhjää, Mari ja Pena. 50 vuotta sitten esikoislevynsä Silloin kun (1974) julkaisseen Kasevan tunnetuimmat kappaleet ovat tuttuja valtaosalle 1970- ja 80-luvulla musiikkia kuunnelleista suomalaisista.

Kunnioitettavan pitkän uran tehneestä tamperelaisyhtyeestä hiljattain julkaistussa, Hannu Linkolan kirjoittamassa historiikissa Kaseva – Jykeen kiven lämpö (S&S 2024) käydään läpi Kasevan tarinan ohella myös suurempi kuva tamperelaisen rock-kulttuurin kehitysvaiheista, vuosituhannen vaihteen jälkeinen nostalgiabuumi sekä Kasevan uusi tuleminen.

Kasevan 50-vuotisen olemassaolon aikana on muuttunut moni asia, niin musiikissa kuin maailmassakin.

– Meillä on itse asiassa kolmatta sukupolvea nyt faneina keikoilla. Heitä tulee backstagelle pyytämään nimmareita ja kertomaan, että "meidän mummulla ja papalle on teidän levyjä hyllyssä ja ne aina soittelee niitä". Toiset tulevat sanomaan, että "meidän isällä oli autossa teidän c-kasetti" eli sitä kautta oli Kaseva tullut tutuksi, kertoo Kasevan basisti Jouko Järvinen.

"Luin Askon kuolemasta lehdestä"

Kasevan historiaan mahtuu myös surullisia vastoinkäymisiä. Kitaristi Tapio Rauma kuoli pitkäaikaiseen sairauteen vuonna 2019.

Asko Raivio, Kasevan toinen laulaja ja johtohahmo Mikko Jokelan rinnalla, hukkui kesällä 1989.

– Me emme enää keikkailleet siinä vaiheessa. Minäkin luin lehdestä, että nelikymppinen kaveri hukkunut Maisansalossa. Ei ollut mitään tietoa, että kyseessä oli Asko. Asia selvisi vasta jälkeenpäin, muistelee rumpali Nils Jokela.

Asko Raivio hukkui Tampereen keskustasta 30 kilometrin päässä sijaitsevan Teiskon Maisansalossa. Hän oli ollut ystävänsä Sepon kanssa tämän mökillä. Railakasta iltaa seuranneena aamuna kaksikko oli päättänyt soutaa paikallisen lomakylän ravintolaan vastarannalle nauttimaan tasoittavia juomia.

Iltapäivällä Raivio ilmoitti palaavansa soutaen mökille lepäämään. Muutama sata metriä ennen mökin rantaa ilman pelastusliivejä soutanut laulaja oli horjahtanut laidan yli ilmeisesti noustuaan seisomaan veneessä.

– Radiossa kerrottiin, että Asko Raivio on hukkunut. Se oli hirveä shokki. Meidän oli tarkoitus aloittaa Kasevan kanssa uudelleen. Oli tekemättömiä kappaleita ja olisi ollut vielä tulevaisuutta edessä kovastikin. Tosi ikävä sattuma, Jouko Järvinen toteaa.

Menestyksekäs paluu

Kaseva on julkaissut kolme studioalbumia: Silloin kun (1974), Kun maailma elää (1976) ja Meidän huoneessa (1982). Yhtye lopetti toimintansa toistaiseksi viimeiseksi jääneen albuminsa jälkeen, mutta palasi esiintymislavoille vuosituhannen vaihduttua, vuonna 2002 Tampereen Klubilla.

– Siinä kävi sitten niin, että se konsertti myytiin loppuun ja hirveästi halukkaita jäi ilman lippua. Sitten järjestettiin toinen keikka Tampereella, Tullikamarin Pakkahuoneella. Yleisöä riitti ja tilausta oli selkeästi.

Kaseva on yksi Tampereen Vapriikin Manserock-näyttelyssä mukana olevista yhtyeistä. Miten tärkeä osa Kasevan musiikkia Tampere on?

Yhtyeen historiikin kirjoittaneen Hannu Linkolan mielestä Kaseva on hyvin tamperelainen yhtye.

– Kun itse tulin Helsingistä käsin tekemään kirjaa, nopeasti huomasin, että pitää ottaa pyörä mukaan junaan ja pyöräillä läpi kaikki ne paikat, joista kasevalaiset puhuvat. Tuli esiin mieletön määrä paikallishistoriaa ja jopa henkilöhahmoja, Linkola sanoo.

– En tiedä, tuleeko se miten vahvasti läpi musiikista, että onko siinä ollut myös jokin tekemisen mentaliteetti, joka on ollut mahdollinen juuri täällä. Ehkä Asko Raivion sanoituksissa tai sanavalinnoissakin se voi häivähtää. Jossain voi kuulua jopa vähän tamperelaisempi ärrä.

Kaseva-historiikki ei ole yhtyeen ainoa tapa juhlia 50-vuotisjuhlavuotta. Yhtye lähtee juhlan kunniaksi niin sanotusti tien päälle. Keikkoja on jäsenten mukaan myyty jo neljäkymmentä. Ajantasaiset tiedot Kasevan esiintymisistä löytyvät täältä.

– Mennään ympäri Suomea ja katsotaan, mitä ihmiset sanovat tällä kertaa, kiteyttää Nils Jokela.

Yhtye on Järvisen ja Jokelan mukaan hyvässä vireessä ja uusia kappaleitakin on syntynyt. Tullaanko mahdollisesti kuulemaan vielä uusi Kaseva-musiikkijulkaisu?

– Kaikki on mahdollista, mutta mennään kuitenkin tämä kiertue läpi ensin, Nils Jokela sanoo Jouko Järvisen myötäillessä vieressä.

– Kyllä se neljäkymmentä keikkaa vaatii tämän ikäisiltä papoilta fysiikkaa.

Katso Kasevan Jouko Järvisen ja Nils Jokelan haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin yläosan videolta!

Lue myös:

    Uusimmat