Mainos

Rudolf Koivun kuvissa monille ainoa oikea joulu

Suomen kaikkien aikojen rakastetuimman satukuvittajan Rudolf Koivun lämmin kuvamaailma on edelleen monille sukupolville se ainoa oikea, nostalginen joulu.

Tämän tietäen on Hämeenlinnassa sijaitsevassa Korttien Talossa tehty jatkoa elokuussa avatulle Rudolf Koivun Satu elää -näyttelylle. Loppiaiseen saakka avoinna olevassa Joulun lapsi -näyttelyssä on postikorttien lisäksi esillä runsaasti originaaleja taiteilijan rakastetuista, tunnelmallisista joulukuvituksista.

-Koivun tuotanto on ollut ilmeisen joulupainotteista johtuen lähinnä lastenlehtiin tehdyistä kuvituksista, kertoo Pirjo Sjöholm Korttien Talosta. Rudolf Koivu työskenteli samanaikaisesti useille kustantajille. Lastenlehtiä, joista suurin osa oli joulunumeroita, hän avusti uransa alusta lähtien.

Ensimmäiset työt ilmestyivät Koitto-lehdessä vuonna 1911. Eniten hänen kuvituksiaan oli Valistuksen Joulupukki-lehdessä. Alkuaikoina hän kirjoitti myös tarinat itse. Lehti ilmestyi kahtena, jopa kolmena versiona ja kuvat liittyivät mm. eläintarinoihin, joulukertomuksiin ja legendoihin. Vähitellen Koivusta tuli Joulupukki-lehden pääkuvittaja.

-Vuodesta toiseen Koivu jaksoi eläytyä lasten jouluun. Monissa kuvissaan hän käytti mallina kasvattisisaruksiaan. Hän kertoi heille satuja ja keksi leikkejä, joista monet varmasti näkyvät myös joululehtien kuvissa, jatkaa Sjöholm.

Joulun lapsi

Jouluaattona Pietarissa syntynyt Rudolf Koivu (1890-1946) piirsi ja maalasi tuhansia originaaleja satukirjoihin, koulukirjoihin ja lastenlehtiin. Parhaiten hänet tunnetaan Topeliuksen, Andersenin, Grimmin sekä Tuhannen ja yhden yön satujen loistokkaista kuvista.

Postikorttien originaaleja Koivu teki alun perin vain 155. Myöhemmin kortteja on tehty myös satukuvituksiksi tarkoitetuista aiheista.

Korttien Talon postikortit ja originaalit ovat lainassa Amerin kulttuurisäätiön ja WSOY:n arkistoista. Materiaalia on saatu myös Ervo ja Raija Vesterisen sekä Kauko Välimäen yksityiskokoelmista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.