Mainos

Ruandajutun syytekirjelmä karmeaa luettavaa

Porvoon käräjäoikeudessa alkoi alkoi Ruandan joukkomurhien käsittely. 58-vuotias ruandalaissyntyinen mies sai syytteen joukkotuhonnasta. Valtionsyyttäjä Raija Toiviainen vaatii miehelle elinkautista vankeutta.Syytteen mukaan teot ajoittuvat pääosin kevääseen 1994. Tuolloin hutut surmasivat afrikkalaisvaltiossa arvioiden mukaan viidestäsadastatuhannesta miljoonaan tutsia. Määrä saattaa olla vieläkin suurempi.

Syyttäjän mukaan 58-vuotias oli osallistunut tuhansien tutsien surmaamiseen. Mies itse kiistää rikokset ja sanoo olleensa hengenvaarassa itsekin.

Syyttäjän mukaan 58-vuotiaalla ei ollut muodollista asemaa Nyakizun kunnassa, mutta hän toimi aktiivisesti äärihutulaisessa puolueessa ja mm. Ruandan baptistikirkon nuorisosiiven johtajana. 58-vuotias oli opiskellut Kamerunin yliopistossa ja hänen vaimonsa toimi paikallisen terveysaseman johtajana.

Syyttäjän mukaan 58-vuotias kantoi julkisesti asetta ja toimi Nyakizun kunnan turvallisuusneuvoston jäsenenä. 58-vuotiaalla oli myös läheiset suhteet pormestariin. 58-vuotias antoi joukkotuhonnan aikana käskyjä ja osallistui myös itse surmatöihin. Hän jakoi myös tapettujen tutsien omaisuutta hutuille.

Syyttäjän mukaan 58-vuotias levitti huhuja ja kiihoitti hutuja surmatekoihin, organisoi yöpartioita, ajoi tutseja pois kodeistaan ja yllytti hutuja polttamaan tutsien taloja.

Syytteessä lista surmateoista

Syyttäjän mukaan 58-vuotias osallistui myös surmatekoihin Maraba- ja Cyahinda-sektoreilla seuraavasti:

- 14.4.1994 hän ajoi moottoripyörää, jonka kyydissä oli hänen poikansa. 58-vuotias käski poikaansa ampua tutseja kohti, jonka seurauksena useita kuoli.

- 16.4.1994 mies käski surmata viisi tuntemattomaksi jäänyttä tutsia nuijaniskuilla.

- Huhtikuun puolivälissä hän käski surmata maltillisena hutuna tunnetun miehen, tämän tutsivaimon sekä kaksi muuta naista. Heidät surmattiin 58-vuotiaan läsnäollessa nuijaniskuilla.

- Huhtikuun puolivälin jälkeen 58-vuotias käski surmata tutsinaisen. 58-vuotias oli paikalla kun teko tehtiin joko nuijalla lyömällä tai keihäällä lävistämällä.

- 58-vuotias käski hutuja etsimään tutseja ja surmaamaan heidät. 12-vuotias poika surmattiin nuijaniskuilla kuten myös tutsinainen ja tämän vauva. Kolme muutakin surmattiin nuijalla 58-vuotiaas käskystä.

- Cyahinda sektorilla huhtikuun puolivälissä 58-vuotias johti hyökkäystä kirkkoon. 58-vuotias ampui itse useita tutseja ja antoi käskyjä. Kirkkojen piti olla pakolaisten turvapaikka, mutta sinne tehtiin useita hyökkäyksiä. Cyahindan kirkkoon ja sen ympäristöön tehdyissä hyökkäyksissä kuoli noin 37000 tutsia. Henkiinjääneitä pääsi pakenemaan Nyakizu-vuorelle.

- Nyakizu-vuorella 58-vuotias oli johtanut osaa hyökkäyksistä huhtikuun puolivälissä. Hyökkäysten aikana hän ampui ihmisivä. Vuorella surmattiin tuhansia.

Mies itse kiistää rikokset ja sanoo olleensa itsekin hengenvaarassa. Puolustuksen mukaan 58-vuotias ei edes ollut Cyahindan kirkolla veritöiden aikaan. - Päämieheni on syytön, asianajaja Ville Hoikkala sanoo. Hänen mukaansa jutussa on kyse Ruandan nykyhallituksen vainosta pakolaisia kohtaan.

Syyttäjän näyttö perustuu pitkälti todistajanlausuntoihin. Oikeudenkäynnissä kuullaan kymmeniä ruandalaisia todistajia. Käräjäoikeus aikoo matkustaa Ruandaan.

VALTIONSYYTTÄJÄ RAIJA TOIVIAINEN VAATII MIEHELLE ELINKAUTISTA.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.