Ruanda-puolustus: Syyttäjien todistajia kuultiin laittomasti

Puolustuksen pääväite Porvoossa käytävässä Ruanda-oikeudenkäynnissä on yhä se, että syyttäjän todistajat ovat epäluotettavia. Porvoossa asuva ruandalaismies Francois Bazaramba kiistää, että hän olisi syyllistynyt joukkotuhontaan tai murhiin entisessä kotimaassaan 1994.

Puolustus katsoo osoittaneensa kaikki esitetyt syytteet vääriksi ja vaatii syytteiden hylkäämistä.

– Syyttäjä on nimennyt yli 30 silminnäkijätodistajaa. Heistä lähes 20 on ollut Ruandassa vangittuina joukkotuhontaan liittyvistä syistä ja 11 vielä siinä vaiheessa, kun Suomen keskusrikospoliisi on kuullut heitä tämän jutun esitutkinnassa, sanoo Bazaramban puolustustiimiä johtava oikeustieteen maisteri Ville Hoikkala.

Hoikkalan mukaan todistajia kidutettiin ja pidettiin Ruandan hirvittävissä vankilaoloissa vuosikausia, ennen kuin heitä alettiin kuulustella.

– Heitä on vankilassa rohkaistu tunnustamaan kansanmurhaan liittyviä rikoksia ja nimeämään muita henkilöitä, jotka ovat olleet heidän mukanaan väkivallanteoissa. Merkille pantavaa on, että tässä jutussa kuulluista entisistä vangeista suuri osa nimesi tekijäkumppaneiksi hutuja, jotka ovat joko muuttaneet pois Ruandasta tai kuolleet, Hoikkala sanoo.

Useat entiset vangit ovat myös Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden istunnossa kertoneet, että heitä on pahoinpidelty, jotta he olisivat tunnustaneet syyllisyytensä joukkotuhontatekoihin.

– Bazarambaa koskevalla todistelulla oli välitön vaikutus heidän vapauttamiseensa, Hoikkala sanoo.

– Kidutuksen kohteeksi joutuneiden todistajien osalta katsomme, että heidän todistelunsa käyttäminen oikeudessa on rikkomus kidutuksen kieltävää YK:n yleissopimusta vastaan ja siten lainvastaista.

Hoikkala teki poliisille viime vuonna rikosilmoituksen lainvastaisen todistelun vastaanottamisesta. MTV:n uutiset kertoi ettei poliisi tutki käräjäoikeuden laamannin ja kihlakunnansyyttäjän toimiaa.

Tuomio kesäkuun puolivälissä

Puolustuksen mukaan suuri osa jutun muista todistajista on ottanut haltuunsa Bazaramban maaomaisuutta ja rakennuksia Bazaramban ollessa poissa Ruandasta.

– Heillä on merkittävä henkilökohtainen intressi huolehtia siitä, että Bazaramba ei koskaan pääsisi palaamaan maahan, Hoikkala sanoo.

Syyttäjät huomauttivat viimeviikkoisessa loppulausunnossaan, että todistajat ovat kertoneet yhdenmukaisesti Bazaramban teoista. Puolustus on esittänyt kaikkia syytekohtia koskevaa vastanäyttöä käräjäoikeudelle.

Oikeus antaa tuomion asiassa 11. kesäkuuta. Bazaramba on virunut tutkintavankeudessa jo kolme vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat