Mainos

Ruanda kieltää rauhanturvajoukkojen toiminnan alueellaan

Ruandan hallitus toisti tänään, ettei se salli kansainvälisen rauhanturvajoukon toimia alueellaan. Hallituksen mukaan joukkoja ei tarvita, koska lähes kaikki pakolaiset ovat palanneet Itä-Zairesta Ruandaan.

Ulkoministeri Anastase Gasana toisti Ruandan kielteisen kannan selvin sanoin pääkaupungissa Kigalissa pitämässään lehdistötilaisuudessa. Kun häneltä kysyttiin, sallisiko Ruanda kansainvälisen joukon käyttää sen aluetta tukikohtana, Gasana vastasi "ei".
-Vastustamme edelleen joukkoa. Se on tarpeeton nyt kun suuri osa pakolaisista on takaisin Ruandassa, hän sanoi.

Korkea-arvoisen ruandalaisvirkamiehen mukaan kansainvälisen yhteisön pitäisi ennemmin lähettää apua Ruandaan, jotta se pystyy huolehtimaan kotiin palanneista pakolaisista.

Päämaja Ugandaan?

Läntiset sotilaslähteet arvioivat Ruandan kannan merkitsevän sitä, että rauhanturvajoukko perustaa päämajansa naapurimaahan Ugandaan, jos tällaisen joukon perustamisesta saadaan aikaan päätös.

Ruandan lisäksi kansainvälistä rauhanturvajoukkoa vastustavat myös suuria alueita Itä-Zairessa hallussaan pitävät tutsikapinalliset. Heidän johtajansa Laurent Kabila on luvannut joukkojensa taistelevan kaikkia ulkopuolisia voimia vastaan.

Ruandan viranomaisten mukaan Itä-Zairessa on enää 150 000-200 000 pakolaista, jotka ovat matkalla kotiin. Yhdysvaltain sotilastiedustelu on päätynyt arvioissaan samansuuntaisiin lukuihin. YK arvioi kuitenkin, että pakolaisia on paljon enemmän. Itä-Zairesta Ruandaan on marraskuun puolivälin jälkeen palannut noin 600 000 pakolaista.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.