Mainos

Ronald Reagan on kuollut

Yhdysvaltain entinen presidentti Ronald Reagan on kuollut 93-vuotiaana. Hän sairasti Alzheimerin tautia.

Reagan toimi Yhdysvaltain presidenttinä vuodesta -81 vuoteen -89. Hän pitää hallussaan kaikkia ikäennätyksiä: hän on sekä vanhin virkaan valittu että vanhimpana virkatehtävässä toiminut Yhdysvaltain presidentti. Yksikään maan päämiehistä ei ole myöskään elänyt yhtä vanhaksi kuin Reagan.

Presidenttikausillaan Reagan korosti etenkin Yhdysvaltojen sotilaallista ja taloudellista mahtia. Tämä johti aluksi muun muassa varustelumenojen huomattavaan kasvuun. Reaganin kausilla Yhdysvaltojen suurvaltapoliittinen asema vahvistui, vaikkakin aluksi kasvaneen kansainvälisen jännityksen kustannuksella.

Kautensa lopulla Reagan tapasi kuitenkin Neuvostoliiton uutta johtoa, mikä käynnisti taas liennytyspolitiikan kauden.

Ennen presidenttiyttään hän tuli tunnetuksi elokuvanäyttelijänä.

Reagan muistetaan vahvana johtajana

Nykyinen presidentti George Bush sanoi Ranskan vierailullaan, että tämä on murheen päivä Yhdysvalloille. Hänen mielestään Reagan oli pelastamassa maailmaa vaikeina aikoina.

Demokraattien presidenttiehdokas John Kerry kiitteli Reaganin rakkautta maataan kohtaan. Kerryn mukaan Reaganilla oli jaloja ihanteita, joiden puolesta hän oli valmis taistelemaan.

Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher sanoi Reaganin olleen yksi hänen lähimmistä työtevereista ja ystävistään. Thatcher luonnehti Reagania todellsieksi amerikkalaiseksi sankariksi.

Britannian nykyinen pääministeri Tony Blair luonnehti Reagania suureksi brittien ystäväksi. Blairin mielestä Reagan vahvisti johtajuudellaan amerikkalaisten kansallista itsetuntoa.

Gorbatshov muisteli Reagania kunnioituksella

Mihail Gorbatshov

Entinen neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov esitti tänään syvät surunvalittelunsa entisen virkaveljensä Ronald Reaganin kuoleman johdosta. Hänen mukaansa Reagan oli suuri johtaja, joka uskalsi kääntää suurvaltasuhteet kylmän sodan aikakaudesta liennytyksen suuntaan.

- Minä pidän Ronald Reagania suurena presidenttinä, Gorbatshov sanoi Eho Moskvyi -radioaseman haastattelussa.

Gorbatshov ja Reagan aloittivat liennytyksen kauden toden teolla Reykjavikin huippukokouksessa vuonna 1986, minkä jälkeen suurvaltajohtajat tapasivat toisiaan useasti. Gorbatshovin mukaan tapaamiset laittoivat alulle kehityksen, joka loppujen lopuksi päätti kylmä sodan.

- En tiedä, miten muut valtiomiehet olisivat toimineen hänen asemassaan ja hänen aikanaan. Äärikonservatiivisena pidetty Reagan uskalsi kuitenkin ottaa nämä askeleet, ja se oli hänen vahvuutensa, Gorbatshov arvioi.

(MTV3-AFP-STT)

(Seitsemän uutiset 06.06.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.