Mainos

Romanipakolaisia jo paluumatkalla

Kuluneiden viikkojen aikana Suomeen tulleet Slovakian romanit ovat alkaneet palata takaisin kotimaahansa. Tähän mennessä tiettävästi ainakin 34 turvapaikkaa hakenutta romania on muuttanut mielensä ja jättänyt vastaanottokeskuksiin turvapaikkahakemuksen peruutuksen.

Osa katumapäälle tulleista romaneista on jo lähtenyt Suomesta. Turvapaikkahakemuksia on peruttu ainakin Perniössä, Punkalaitumella, Kotkassa ja Alavuudella. Perniön vastaanottokeskuksen johtaja Veijo Heikkilä ei osaa sanoa peruutushakemuksen tehneiden tarkkaa lukua.

-Tällä hetkellä on varmaa, että meiltä turvapaikkahakemuksen on peruuttanut 20 romania. Pientä liikettä on kuitenkin koko ajan ja uskonkin, että muutamalla muullakin on kotimaahan paluu mielessä, Heikkilä arvioi.

Seitsemän romania lähti jo eilen Perniöstä Slovakiaan saatuaan poliisilta takaisin passit ja lentoliput.

Syyt arvailujen varassa

Monien takaisin lähtevien romanien Suomessa olo jäi vain muutaman päivän mittaiseksi. Suurin osa saapui Suomeen vasta viime viikolla. Punkalaitumelta lähtevistä osa on ehtinyt olla Suomessa vasta neljä päivää. Perniössä ei ole ollut käytettävänä tulkkeja, joten kieliongelmien takia takaisin lähdön syyt ovat jääneet osittain arvailujen varaan.

-Se mitä nyt olemme heidän kanssaan pystyneet keskustelemaan, niin useilla on osa perheestä Slovakiassa, eikä heillä ole varaa ostaa viisumeita Suomeen, Heikkilä epäilee.

Pääsääntöisesti romaneilla on ollut jo tullessaan paluuliput mukana. Kotiinpaluuta onkin vauhdittanut lentolippujen umpeen menevät määräajat.

Monilla paluuliput valmiina

Kotkassa on tällä viikolla perunut hakemuksensa seitsemän romania. Aiemmin Slovakiaan lähtenyt pariskunta oli tullut Suomeen jo toukokuussa ennen suurinta ryntäystä. Kotkan vastaanottokeskuksen johtajan sijaisen Pirjo Puolakan mukaan romaneilta ei ole juuri udeltu syitä takaisin lähtemiseen.

-Ilmeisesti täällä olo ei ole vastannut heidän odotuksiaan, Puolakka arvelee.

Alavudelta on tänään tai viimeistään lähipäivien aikana palaamassa takaisin Slovakiaan kaksi romanimiestä, joita odottavat kotimaassa vaimot ja lapset.

-Jännityksellä odotan, kuinka moni muu aikoo lähteä. Sen tiedän, että ainakin monilla on paluuliput valmiina, vastaanottokeskuksen johtaja Kirsti Isokoski kertoo.

Viimeisen puolen vuoden aikana Suomeen on tullut yhteensä yli 1 100 Slovakian romania, joista suurin osa on saapunut parin viime viikon aikana. Suomen asettama viisumipakko tuli voimaan tiistaina keskiyöllä.

Ulkoministeriö haluaa selvittää Slovakian romanien olot

Kansanedustaja Outi Ojala lähtee Slovakiaan tutustumaan romanien oloihin mahdollisimman pian. Ulkoministeriö tarjosi Ojalalle tehtävää eilen ja hän suostui saman tien. Ojala pitää tärkeänä, että mukaan tulee Suomesta myös romanien edustaja.

Slovakiassa Ojala haluaa tavata viranomaisia ja romanijärjestöjen edustajia. Outi Ojala on Suomen Romaniasiainneuvottelukunnan puheenjohtaja ja Euroopan neuvoston romaniasiantuntijaryhmän jäsen.
(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.