Romanien muuttovirta arveluttaa EU-maissa

Helsinki-Vantaan lentoasemalle on saapunut alkuvuoden aikana jo 168 Slovakian romania

Köyhyys ei ole poistunut tulevista EU:n jäsenmaista, eikä siksi köyhistä köyhimpien, romanien, asemaan ole odotettavissa nopeaa kohennusta.

- Ihmisoikeustilanne vähemmistöillä ylipäätään Itä-Euroopan maissa ei ole perinteisesti ollut mitenkään hyvä ja se on edelleen huono. Jäsenyysneuvottelujen myötä siinä ei ole tapahtunut ratkaisevaa muutosta parempaan, pääsihteeri Kristiina Kouros Ihmisoikeusliitosta kertoo.

Arviot esimerkiksi Slovakian romanivähemmistön lukumäärästä liikkuvat noin 100 000:sta puoleen miljoonaan, mikä kuvaa hyvin heidän epämääräistä asemaansa. Romaniväestön syrjimisessä Slovakia ei ole mikään poikkeus, ei uusien eikä vanhojenkaan EU-maiden joukossa.

- Kun nämä ihmiset alkavat tehdä työtä, kun ne tulevat hakemaan työtä, se tulee myöskin muuttamaan muiden slovakien käsitystä näistä ihmisistä. Valitettavan yleinen kuva siis tietyistä romaneista Slovakiassa on aika negatiivinen Slovakian Suomen suurlähettiläs Emil Kuchar kertoo.

Uusien jäsenmaiden haastetta hoitaa vähemmistökysymyksensä ei auta vähätellä.

- Työpaikat vähemmän koulutetulle työvoimalle. Sitten koulutus, terveydenhuolto ja taistelu rikollisuutta vastaan. Koska romanejakin kiristävät koronkiskurit ja nykyvaiheessa romanitkin alkavat jo puhua poliisille näistä todellisista ongelmista, jotka ovat tämän painajaisen takana, Kuchar kertoo.

Kielteiset käsitykset ja kokemukset valtaväestöjen ja romanien välillä ovat kaikkialla Euroopassa voimakkaat, puolin ja toisin.

- Kyse on siitä haluaako tämä yhteisö, että lapsilla olisi jonkinlainen tulevaisuus, eli koulu, perustavat, hygieniatavat ja ruokailutavat, Kuchar kysyy.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 15.03.2004).

Lue myös:

    Uusimmat