Romanialaisnainen keräsi talorahat kerjäämällä Helsingissä

Romanikerjäläisten kohdalla pohditaan usein, menevätkö rahat romaneille itselleen vai päätyvätkö ne järjestäytyneen rikollisuuden pyörittäjille. MTV3 Uutiset vieraili romanialueella Romaniassa ja tapasimme romaninaisen, joka kertoi tienanneensa Helsingissä rahat uuteen taloon.

Kerjääminen Helsingissä toi suuren muutoksen romanikerjäläisen elämään.

– Olimme Helsingissä kerjäämässä mieheni kanssa. Jeesus Kristus auttoi meitä, niin että saimme kerättyä kolmessa vuodessa rahat uuteen taloon, Verginica Moldovan kertoo.

Suomessa Moldovan tienasi 200-300 euroa kuussa. 7000 euroa maksanut koti on asuttavassa kunnossa, mutta ei valmis.

"Näemme nälkää"

Romanian valtio on yrittänyt viime vuodet sopeuttaa romanivähemmistöä valtaväestöön muun muassa laittamalla kaikki lapset yhteiskouluihin.Verginica Moldovankin lapsenlapset käyvät samaa koulua kuin kylän muut lapset, mutta niin juurtuneita he eivät kotikyläänsä ole, että se estäisi heitä lähtemästä.

Jos Suomi tarjoaisi lasten koulutuksen, kuten Helsingissä on viime kuukausina pohdittu, vaihtuisi nykyinen koti jälleen pieneen vuokrahuoneeseen Helsingissä.

– Jos olisi sellainen mahdollisuus, lähtisin saman tien koko perheen kanssa Suomeen ja jättäisin tämän talon, koska täällä me näemme nälkää.

– Emme halua, että suomalaiset luulevat, että meidän perheessämme olisi joku, joka tekee rikoksia, Moldovan selvittää.

Tällä hetkellä Moldovanin perheestä neljä henkilöä on Suomessa, osa töissä, osa kerjäämässä.

(MTV3)

Katso Aino Huilajan juttu (Kymmenen uutiset 9.10.2011)

Lue myös:

    Uusimmat