Mainos

Romani ei päässyt töihin autoliikkeeseen

Helsingin kaupunginmuseossa keskiviikkona avautuva näyttely tuo esiin romaniväestöön kohdistuvia ennakkoluuloja. Näyttely on nimetty raflaavasti: Varokaa, mustalaisia! Väärinymmäryksen historia.

Romanikielen opettaja Mertsi Lindgren ymmärtää nimen merkityksen.

- Onhan se tunteita herättävä. Kuitenkin entisenä myyntimiehenä ymmärrän, että sen avulla saadaan ihmiset katsomaan näyttelyä.

Lindgren kertoo kokeneensa romaneihin liittyviä ennakkoluuloja opiskellessaan automyyjäksi.

- Kurssillamme oli 14 osallistujaa. Opiskelun loppuvaiheeseen kuului harjoittelu autoliikkeessä. Harjoittelupaikka piti hankkia itse. Soitin lähes kaikki pääkaupunkiseudun autoliikkeet läpi enkä saanut työharjoittelupaikkaa. Nimi paljasti tietenkin, että olen romani.

Kaupunginmuseon tiedottajan Jere Jäppisen mukaan romaneihin liittyvät ennakkoluulot ovat seurausta vuosisatojen asemasta yhteiskunnan reunalla.

- Kysymys on juurettomuudesta, jota on pidetty yllä, kun romaneja on kielletty kiertämästä ja kielletty asettumasta aloilleen.

Lindgrenin mukaan kaupungistuminen on muuttanut myös romaniyhteisöä ja kehitys menee parempaan päin.

- Yksi tärkeä asia on romanien koulutusten järjestäminen. Itse aloitan huomenna tähän liittyvän työn Helsingissä Diakoniaopistolla.

Suomeen kerjäämään tulleiden romanien toimintaa Lindgren kommentoi varovaisesti.

- Silloin kun maassa toimitaan maan tavoilla ja tullaan töiden perässä rakentamaan Suomea, toivotan kaikki tervetulleiksi. Missään nimessä mitään negatiivisuutta ei kaivata lisää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.