Mainos

RKP:n presidentinvaalit maksoivat neljä miljoonaa

Elisabeth Rehnin vaalikampanjan kokonaismenot nousivat yli neljään miljoonan markkaan. Päävastuun kantajalle eli ruotsalaiselle kansanpuolueelle kampanjassa oli kyse suurimmasta yksittäisestä ponnistuksesta puolueen historian aikana.

Puoluesihteeri Peter Heinström vakuuttaa kuitenkin, ettei puolueen talous ole millään lailla kaatumassa kampanjalaskuihin, eikä lainaa tarvitse ottaa. Puolue sijoitti varsinaisia omia rahojaan kampanjaan 300 000 markkaa, ja muut varat saatiin keräämällä.

Seuraava tavoite eli kunnallisvaalit voidaan hoitaa kunniallisesti. RKP:n kautta rahaa kampanjaan tuli noin 760 000 markkaa. Mm. yksittäisiltä jäseniltä pyydettiin 200 markan tukea, jolla saatiin kokoon yli 460 000 markkaa. Puoluepiirit ja paikallisosastot keräsivät vielä budjetista erillään 200 000 markkaa Rehnille.

Rehniä tukenut Helmi 2000 -liike toimi sekin varainkerääjänä yli 350 000 markalla, mutta päävastuun veti silti P2000-yhdistys, jonka saldo nousi liki 2,5 miljoonaan markkaan.

Yksityishenkilöt antoivat Rehnille reippaat 374 000 ja yritykset noin 834 000 markkaa. Puoluesihteeri Heinström sanoo, ettei puolue aio julkistaa, ketkä henkilöt tai mitkä yritykset ovat kannattaneet Rehniä, mutta mikään ei estä näitä itseään ilmoittautumasta julkisuuteen.

Heinström toteaa, ettei vastaus tietenkään ole tyydyttävä, mutta käytäntö on RKP:ssä niin kauan tämä, kunnes lainsäädäntö muuttuu.

-Sen jälkeen toimimme uuden lain mukaan. Rehnin kampanjassa tv-mainontaan upposi 400 000 ja ulkomainontaan noin 350 000 markkaa. Henkilöstömenot veivät miljoona markkaa, vaikka mukana oli myös paljon vapaaehtoisia ja puolueen palkkalaisia. Vaalijuhliin kului yli 600 000 markkaa.

Presidentinvaalikampanjan tilinpäätöksen ovat RKP:tä ennen julkaisseet jo vihreät. Heidi Hautalan kampanjan kokonaissummaksi tuli 260000 markkaa, josta puolueen osuus on 210 000 markkaa. Sosiaalidemokraatit saavat valmiiksi Tarja Halosen kampanjan tilinpäätöksen pääsiäisen jälkeisellä viikolla, ja Esko Ahon kampanjan talous selvinnee toukokuun alkuun mennessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.