Mainos

Rita avautui lapsiperheen kotitöistä: "Toivoisin perheeni ymmärtävän, kuinka paljon oikein kotona teen"

Tämän äidin mukaan koti alkaa rapistua heti, jos hän ei pääsekään hoitamaan lukuisia kotitöitä itse.

Toisinaan Rita Templeton haluaisi vain luovuttaa. Hän ei kuitenkaan voi ottaa lopputiliä ja nostaa jalkojaan pöydälle – hänhän on äiti.

– Vaikka olisin sairas, raahaan kuumeista, suun kautta hengittävää itseäni ympäri taloa, yskin keuhkojani pihalle, jatkan sinnikkäästi tavanomaista rutiiniani: tiskejä, pyykkejä ja tuhansia muita asioita, joita teen, että tämä talous pyörisi kuin hyvin öljytty kone, Rita kirjoitaa Scary Mommy -sivustolla.

"Ilman minua asuinolomme olisivat parhaimmillaankin kyseenalaiset"

Templetonin mukaan koti alkaa rapistua heti, jos hän ei pääsekään ylös sängystä, ja mikäli hän suo itselleen tilaisuuden sairastaa, tervehdyttyään hänellä on vastassaan valtavasti töitä.

– Joskus on olemassa merkkejä siitä, että perheeni edes yritti auttaa – pyykkiä, jonka joku unohti siirtää kuivausrumpuun, kokemassa homeista muodonmuutostaan pesussa; roskakori on tyhjä, mutta uutta roskapussia ei ole. Joskus tarjolla on vain kasautuva todisteiden keko, joka vahvistaa oikeaksi uskomukseni siitä, että ilman minua asuinolomme olisivat parhaimmillaankin kyseenalaiset, ja pahimmillaan kuin täydellinen jakso hamstraajista kertovassa sarjassa.

Templeton on miehensä kanssa opettanut perheen lapsille esimerkiksi vessan pesemistä, mutta hän uskoo silti, että perhe olisi ”häkeltynyt ja ällistynyt” kaikesta, mitä Templeton itse tekee.

– En puhu vain itsestäänselvistä asioista, kuten siitä, että varmistan, ettei tiskiallas ole täynnä töhnäisiä astioita. Puhun pienemmistä, mitättömistä asioista, joita kukaan ei huomaa, ennen kuin niitä ei tehdä, Templeton kuvaa.

– Eivät he tiedä, ettei vessan peili ole hammastahnatahrojen koristama, koska pyyhin tahrat pois. Ja että käytän puhdistustabletteja pesukoneessa ja roska-astiassa kerran kuussa, jotta ne eivät haisisi samalta kuin hengitys aamuisin. Ja että puhdistan karuja, rasvaisia hiusmöykkyjä suihkun viemäristä ja tulipalovaaraa aiheuttavaa nöyhtää kuivausrummun tuuletusaukosta, ja muistan kierrätysaikataulun ja pidän mielessäni inventaariota siitä, kuinka paljon vessapaperia, muroja ja jauhelihaa meillä on.

"Lahja, jota he eivät edes tajua saaneensa"

Templeton kertoo huolehtivansa myös palovaroittimen pariston vaihtamisesta ja siitä, että koiran karvat pyyhitään pois lattioilta.

– En aio valehdella: toivoisin perheeni ymmärtävän edes hieman enemmän sitä, kuinka paljon oikein kotona teen. Sitten he tajuaisivat, että talouden hoitaminen ja ylläpito voi olla äärimmäisen uuvuttavaa, vaikka vuosien kokemuksen takia teen sen niin saumattomasti, että se näyttää usein petollisen helpolta. Se ei ole vain fyysisesti verottavaa, mutta myös henkisesti, varsinkin, kun se (kotitöiden tekijä) on niin aliarvostettu rooli.

Templeton kertoo muistuttavansa itseään usein siitä, etteivät hänen lapsensa ole ”kiittämättömiä kakaroita”; he eivät vain tiedä, mitä kaikkea äiti tekee päivittäin.

– Jopa suurimmat vuoret koostuvat pienistä hiekanjyvistä. Se, että teen tämän kaiken – etten hoida vain itsestään selviä yksityiskohtia, vaan myös kaikkein pienimmät – on perheelleni lahja, jota he eivät edes tajua saaneensa.

***

1:14


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.