Erin listasi hengästyttävän määrän töitä, joita vanhemmuuteen kuuluu: "Äitiyden näkymätön työtaakka tappaa minut"

Vanhemmuuden näkymätön työ on erään äidin mukaan muun muassa kauppakäyntejä, synttärikutsuja, lounasrasioiden uusimista ja uusien kenkien ostamista.

Kysy joltakulta tuntemistasi vanhemmista joskus heidän näkymättömistä töistään. He tietävät taatusti, mitä tarkoitat, Erin Pepler vinkkaa.

Pepler kirjoittaa kanadalaisella Urban Moms -sivustolla äitinä tekemistään näkymättömistä töistä. Tekstinsä hän on otsikoinut kuvaavasti: "Äitiyden näkymätön työtaakka tappaa minut".

– Se ei ole vain illallisen tekemistä joka ilta – se on sitä, että tiedät, mistä kaikki pitävät, päätät, mitä teet, sinulla on mielessäsi inventaario siitä, mitä jääkaapissa ja kaapeissa jo on, haet ruokaostokset ja tiedät, minä iltana emme ole kotona illallisen aikana jalkapallon vuoksi, Pepler kuvaa.

– Se on sitä, että pakkaat ylimääräiset (ruoat) Tupperware-kulhoihin ja teet mieleesi merkinnän siitä, koska se menee huonoksi. Se on sitä, kun huomaa, että vaahterasiirappia on valunut jääkaapin takaosaan ja hiljaa siivoaa sen pois heittäen samalla pois vanhan salaattikastikkeen ja syömättömän pastan.

"Lista näyttää kaikilla hieman erilaiselta"

Näkymätön työ on Peplerin mukaan myös synttärikutsuja, lounasrasioiden uusimista, uusien kenkien ostamista, kesävaatteiden pakkaamista vintille ja vanhojen vaatteiden myymistä tai lahjoittamista pois.

– Lista näyttää kaikilla hieman erilaiselta, mutta se ei koskaan pääty. Joskus se on kaappien täyttämistä vessapaperilla, käsisaippualla, paperipyyhkeillä, shampoolla ja hammastahnalla. Joskus muulloin se on syy sille, miksi uusi kattila ilmaantuu vanhan hajottua, tai miksi lastenhoitaja ilmaantuu paikalle deitti-iltana.

Toisinaan Pepler haluaisi vain nukahtaa, muttei voi – tekemättömien töiden lista ei odota, ja ilman häntä rikkinäiset sukat ja liian pienet vaatteet eivät koskaan vaihdu uusiin. Joinain iltoina hän vain viettää aikaa kotisohvalla, mutta nämä hetket ovat harvinaisia.

– Olen vienyt autoni huoltoasemalle imuroidakseni sen kymmeneltä illalla, koska tämän tekemiseen ei ollut mitään muuta aikaa. Olen pyykännyt keskiyöllä ja tehnyt koululounaita yhdeltä aamulla, ennen kuin lopulta romahdan sänkyyn. Ei ole kotityötä, jota en olisi tehnyt loppuun älyttömään aikaan, eikä kauppaa, jota en ole kironnut, koska se sulkeutuu iltayhdeksältä.

"Jossakin on juuri kaltaisesi äiti"

Pepler tietää, että illalla hänen pitäisi mennä aikaisin nukkumaan. Näin ei kuitenkaan tapahdu. Siinä, missä muut heräävät viideltä aamulla vain ehtiäkseen kuntoilla, Pepler valvoo television edessä saadakseen viettää hetken aikaa yksin, kunnes lopulta menee nukkumaan, vain aloittaakseen kaiken alusta aamulla. Peplerin mukaan kyse on siitä, että moni äiti puristaa koko aikuiselämänsä muutamaan tuntiin, kun lapset ovat sängyssä. 

– Mihin aikaan päivästä sitten oletkin painamassa läpi näkyvien ja näkymättömien vastuidesi listaa, et ole yksin – jossakin on juuri kaltaisesi äiti, kaivamassa läpi saappaiden säilytyslaatikkoa viittä vaille yhdeksän tiistai-iltana, Pepler lohduttaa.

– Näitä äitejä on kaikkialla koko ajan. He rakastavat lapsiaan enemmän kuin sanat voivat kertoa, mutta luojan tähden, he ovat uupuneita. Jos näet heistä yhden, varmista, että tarjoat tukea antavan hymyn – hän ei ehkä huomaa, koska on niin hiton väsynyt, mutta yhteenkuuluvuus on olemassa, ja se on tarpeeksi.

***

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja