Mainos

Riski Irlannin kriisin leviämisestä kasvaa

Kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla eilinen toiveikkuus kääntyi tänään jälleen uudeksi epävarmuudeksi, kun euromaiden ministerit eivät päässeet sopuun Irlannin tukipaketista. Rahoitusmarkkinoilla odotettiin jo eilen kovempia otteita. EU:n ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ilmoitus Irlannin tilanteen selvittämisestä ei sijoittajille kelvannut.

- Selvästikin päätös oli markkinoille lievä pettymys. Valtionlainojen hinnat tai luottotasot ovat olleet nousussa tänään lievästi, kertoo sijoitusjohtaja Timo Ritakallio Ilmarisesta.

Keväällä Kreikan apupaketti laski riskimaiden lainakorkoja, mutta vain hetkeksi. Syynä tilanteen uuteen heikkenemiseen on se, että Kreikan omista toimista ei ole saatu selvää kuvaa, eikä nyt poliittinen vatvominen Irlannin auttamisesta suinkaan helpota asiaa

- On selvää, että mitä pidempään tämä tilanne jatkuu, sitä enemmän tulee huolestuneita tahoja siitä, mikä on koko euroalueen tulevaisuus ja euron tulevaisuus alueen yhteisenä valuuttana, Ritakallio jatkaa.

- Kyllä semmoinen vaara on olemassa, että jos tämä ongelma nyt eskaloituu, ja se leviää näihin uusiinkin maihin niin halu rahoittaa kaikkia ongelmamaita loppuu ihan varmasti.

Pohjola Pankin toimitusjohtajan Mikael Silvennoisen mielestä EU-valtioiden kannattaa toimia yhdessä Irlannin auttamiseksi. Hänen mielestään ei ole väliä kohdistuuko tuki pankkisektoriin vai suoraan valtioon.

- Se on halvempi tapa Euroopalle ja kaikille EU:n jäsenvaltioille kuin että tilanteen päästäisi eskaloitumaan., hän sanoo.

Suomalaisilla luottolaitoksilla on Irlannista vajaan miljardin euron saatavat. Kun mukaan lasketaan muut riskimaat Kreikka, Portugali ja Espanja, summa nousee kolmeen ja puoleen miljardiin.

Katso Markus Pirttijoen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.