Risikko vetoaa potilasturvallisuuden puolesta

Sosiaali- ja terveysministeriössä korostetaan, että terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon sekä myös sosiaalihuollon toimintayksiköissä tulee olla työtaistelun aikana riittävästi valmiutta tehtävien turvaamiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) vetoaa Tehyn työtaistelun osapuoliin, jotta hoitoalan palkkakiista saataisiin ratkaistua ilman joukkoirtisanoutumista. Ellei tähän päästä, olisi työjärjestelyistä sovittava paikallisesti neuvotellen niin, ettei potilasturvallisuus vaarannu.

Kriittisten tehtävien hoitamistavoista sovitaan työpaikkakohtaisesti sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Kuukauden irtisanoutumisaikana työpaikoilla voidaan jo valmistautua henkilöstön vähenemiseen, suunnitella työtehtävien jakamista sekä tarvittaessa kouluttaa työntekijöitä toisiin tehtäviin, ehdottaa Risikko.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) eivät ole halunneet kommentoida työtaistelutilannetta.

Ministeriössä aseet vähissä

Ministeriössä aseet ovat vähissä ainakin näin alkuvaiheessa, sillä se ei voi luonnollisestikaan ottaa kantaa neuvottelujen sisältöön.

- Paljonhan on kiinni siitä, miten työtaistelu käytännössä toteutuu, sanoo apulaisosastopäällikkö Marja-Liisa Partanen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ministeriössä korostetaan, että terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon sekä myös sosiaalihuollon toimintayksiköissä tulee olla terveydenhuoltoalan työtaistelun aikana vuorokauden eri aikoina riittävästi valmiutta tehtävien turvaamiseksi potilasturvallisuutta vaarantamatta. Hoitoa järjestettäessä pitää ottaa huomioon potilaan terveydentila ja hänen sairautensa todennäköinen eteneminen.

Sairaaloissa suunnitellaan selviytymistoimia

Monissa sairaaloissa on alettu suunnitella, miten selviytyä sitten, jos Tehyn uhkaama joukkoirtisanoutuminen todella toteutuu.

Edessä on henkilöstön uudelleensijoittelua, lisäväen etsintää ja lomien peruuttamista. Vähemmän kiireellisiä leikkauksia varaudutaan peruuttamaan.

Tehy ilmoitti, että lähes 13 000 liiton jäsentä eroaa 19. marraskuuta, ellei palkkakiistassa ole syntynyt sopua. Määrä on tuhdisti enemmän kuin etukäteen oli arvailtu. Joukkoirtisanominen on muutenkin harvoin käytetty työtaistelukeino, eikä sitä ole ennen nähty likimainkaan tällaisissa mitoissa.

Epätietoisuus uhkauksen toteutumisesta ja sairaaloiden tilanteesta jatkuu useita viikkoja. Tuenilmaisut ovat jääneet ainakin tässä vaiheessa vähäisiksi. Keskustanaisten kaksihenkinen keskustoimisto päätti pitää päivän "myötätuntolakon". Lakkoilua helpotti, että sen sai tehdä täydellä palkalla.

Tehyn uhka voisi laajetessaan koetella myös päivähoitoa

Tehyn työtaistelu voisi laajentuessaan koskea myös joitakin lasten päiväkoteja. Liiton järjestöpäällikkö Kirsti Viljakainen kertoo, että lastenhoitajia kuuluu heidän liittoonsa ja myös siellä on ollut halua painostustoimiin.

Marraskuun 19. päivänä uhkaava ammattiliiton jäsenten joukkoirtisanoutuminen koettelisi eniten erikoissairaanhoidossa.

Tehyn mukaan liitto on varautunut myös koventamaan panoksiaan. Sitä varten on kerätty yli kaksituhatta vapaaehtoisesti irtisanoutuvan nimeä liiton jäseniltä, jotka työskentelevät sosiaalialan tehtävissä ja perusterveydenhuollossa.

Tehyn Helsingin toimistosta kerrottiin, että Helsingin kaupungissa työtaistelussa olisi alusta alkaen mukana muitakin kuin sairaaloiden ja terveyskeskusten työntekijöitä. Marraskuun 19. päivänä irtisanomaan ilmoittautuneita työskentelee myös vanhainkodeissa, kehitysvammaisten huollossa ja päihdehuollossa.

(MTV3-STT)

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve arvioi hoitajien työtaistelu-strategian vaikutuksia tiistaiaamun Huomenta Suomessa klo 6.50 alkaen.

Joukkoirtisanoutumista työtaistelukeinona pohditaan Huomenta Suomessa tiistaiaamuna klo 7.50.Haastateltavana on toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen.

Lue myös:

    Uusimmat