Risikko: Valtiolla monia tapoja Tehyn työtaistelun varalle

Sosiaali- ja terveysministeriössä harkitaan useita toimintavaihtoehtoja sairaanhoitajien työtaistelun varalta. Potilasturvallisuudesta huolehdittaisiin muun muassa hoitoa keskittämällä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä harkitaan eri vaihtoehtoja Tehyn työtaistelun varalta. Samaan aikaan huoli potilaiden hoidosta ja potilasturvallisuudesta lisääntyy. Suurena huolena on, riittääkö henkilöstöä akuutin hoidon antamiseen.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan Tehyn työtaistelutoimiin ei voi ennakkoon valmistautua, koska tilannetta ei ole aiemmin koettu. Valtiolla on kokemusta terveydenhuoltoalan lakoista muun muassa lääkärilakosta. Niistä satuja keinoja ei peruspalveluministeri Paula Risikkon mielestä voida kuitenkaan soveltaa suoraan.

- Odotamme, mitä maanantaina Tehy ilmoittaa.

Tehyn suunnitelmat kuulostavat Risikosta hurjilta.

- Kaikki voitava tehdään potilasturvallisuuden varmistamiseksi, vakuuttaa Risikko.

Sosiaali- ja terveysministeriö on eilen lähettänyt lääninhallitukselle kirjeen, jossa pyydetään raporttia siitä, miten aiotaan hoitaa ja varmistaa potilasturvallisuus.

Valtiolla on monia keinoja hoitaa työtaistelutoimista aiheutuneet hoitajavajeet:

- Keskittäminen ja ostopalvelut ovat esimerkkejä, mutta edelleen työryhmä pohtii erilaisia vaihtoehtoja, sanoo Risikko.

MTV:n uutisissa kerrottiin toissapäivänä Tampereen yliopistollisen sairaalan sydänosastosta, jossa kaikki sairaanhoitajat ovat tehyläisiä. Tällaisia tilanteita varten harkitaan esimerkiksi henkilöstön siirtoa toisesta sairaalasta.

- Se on yksi vaihtoehto. Toinen on se, että jos potilaiden kunto sallii, heitä siirrettäisiin muihin sairaaloihin. Kaikki on kuitenkin vielä täysin auki, muistuttaa Risikko.

Peruspalveluministeri Paula Risikko näkee terveydenhuollossa paljon kehitettävää.

- On aivan totta, että paljon on tekemistä, mutta tuottavuutta ei voi ottaa henkilöstön selkänahasta, muistuttaa Risikko.

Risikon mukaan hallituksen viime kaudella käynnistämä kansallinen terveyshanke on saanut paljon hyvää aikaiseksi.

- Ongelma on, miten saadaan levitettyä hyviä käytäntöjä eteenpäin.

Juuri tähän käytäntöjen juurruttamiseen kenttään nykyinen hallitus Risikon mukaan kiinnittää suurta huomiota:

- Suomessa on se ongelma, että Suomi on tuhansien hankkeiden ja projektien maa. Mutta hyvien käytäntöjen juurruttaminen jää aina puolitiehen.

(MTV3/Miia Parviainen)

Lue myös:

    Uusimmat