Tutkimus: Yksi muutos säästäisi 13 000 suomalaista syövältä

2:39

Suomessa vältettäisiin lähes 13 000 syöpää seuraavien 30 vuoden aikana, jos suomalaiset lopettaisivat kokonaan alkoholinkäytön. Pohjoismaiset tutkijat laskivat syöpien vähenemistä erilaisin alkoholinkulutuksen vähentämisen ja lopettamisen skenaarioin.

Katso yllä olevalta videolta, millaisista luomista ei tarvitse olla huolissaan.

Suurin vältettävien syöpien määrä löytyi Suomessa rintasyövästä sekä suun ja nielun syövistä. Alkoholin täydellinen välttäminen vähentäisi 30 vuodessa 4964 rintasyöpätapausta ja 3237 suun ja nielun syöpää. Prosentuaalisesti eniten, 23 prosenttia, estettäisiin ruokatorven syöpiä.

Alkoholinkulutuksen lopettamisen tai vähentämisen vaikutuksia tutkittiin myös suolisto-, maksa-, kurkunpään ja ruokatorven syöpien osalta. 

Jos kaikki Pohjoismaat olisivat ”sulkeneet hanat” vuonna 2016, seuraavien 30 vuoden aikana vältettäisiin kaikkiaan noin 83 000 syöpää. Alkoholinkulutuksen jatkuessa nykyisenlaisena Pohjoismaissa ennustetaan sitä vastoin todettavan vuosina 2016–2045 noin 1,5 miljoonaa aiemmin mainittujen kuuden syövän tapausta.

– Alkoholi on merkittävä ja ehkäistävissä oleva syövän aiheuttaja. Vaikka alkoholin käyttö aiheuttaa kaiken kaikkiaan vähemmän syöpiä kuin tupakointi tai lihavuus, useissa yksittäisissä syöpätaudeissa hyvin suuri osa syövistä olisi estettävissä alkoholin käytöstä luopumalla, Suomea tutkimusryhmässä edustanut professori Eero Pukkala Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

– Suurin vaikutus alkoholiperäisten syöpien vähentämisessä saadaan tutkimuksemme mukaan vähentämällä kohtuukäyttäjien kulutusta, sillä tämä väestöjoukko on suurkuluttajia isompi, Pukkala jatkaa.

Kuka sairastuu syöpään?

Syöpään sairastumiseen vaikuttavat sattuma, elintavat ja perimä. Näistä väestötasolla voidaan vaikuttaa vain elintapoihin.

Keskeistä on kulttuurinen ja poliittinen alkoholikulttuuri eli se, miten helposti saatavaa alkoholi on, miten "tyrkyttävää" siihen liittyvä toiminta on ja minkä hintaista se on.

Koska viikoittaisilla alkoholimäärillä on selkeä yhteys syöpäriskin suuruuteen, esimerkiksi keskioluen ja nelosoluen ero on jo vaikuttava. Tuoreen alkoholilainsäädännön vaikutuksista alkoholin kulutukseen saadaan tietoa vuoden lopussa.

– Tämän tutkimuksen arvio alkoholin syöpäosuudesta on 1990-luvulla tehtyä pohjoismaista tutkimusta korkeampi, mikä on tietysti luonnollista, koska kulutus on kasvanut. Todellisuudessa alkoholin syyosuus voi olla arvioitua suurempi siksi, että arvioinnin pohjana olevat väestön alkoholinkulutusluvut ovat mieluummin liian pieniä kuin liian suuria: eniten juovat eivät lainkaan vastaa kyselyihin, ja vastaajatkin pyrkinevät kertomaan siloiteltua totuutta, Pukkala sanoo.

Tupakanpolton vaikutus samojen tutkijoiden aiemmassa tutkimuksessa oli 75 000 vältettyä syöpää Suomessa 30 vuodessa, jos tupakointi loppuisi kokonaan.

Tutkimus, jonka tilasi Pohjoismaiden syöpäunioni (Nordic Cancer Union), tehtiin Prevent-makrosimulaatiomallilla. Siinä olivat mukana Islanti, Ruotsi, Norja, Suomi ja Tanska. 

Tutkimus Avoidable cancers in the Nordic countries – the impact of alcohol consumption julkaistiin European Journal of Cancerissa 5/2018. 

Lähde: Syöpäjärjestöt

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja