Mainos

Rinne ja Sipilä MTV:n tentissä: Haglundin Venäjä-kirjoitus kyseenalainen

Venäjä-suhteet nousivat esille MTV:n Pääministeritentissä. Potkua keskusteluun toi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön päivällä pitämä puhe.

Keskustan Juha Sipilä ei pidä puolustusministeri Carl Haglundin (r.) ja muiden pohjoismaisten ministerien kirjoitusta Venäjä-uhkakuvasta viisaana. Hänen mukaansa kirjoituksesta olisi pitänyt informoida muuta hallitusta. Myös valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) epäilee kirjoituksen järkevyyttä.   

Niinistö sanoi puheessaan vaalikauden päättäjäisissä, että naapuruus on joka sään tosiseikka, josta on huolehdittava niillä tavoin kuin se on mahdollista.  Hän varoitti Suomen ja Venäjän suhteiden tarkoituksellisesta heikentämisestä.  

Pääministeri, kokoomuksen Alexander Stubb sai vastata lähetyksen juontajan Timo Haapalan mainintaan siitä, että Niinistön puheet olivat näpäytys puolustusministeri Carl Haglundille (r.) ja kokoomukselle.

– Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on ollut johdonmukaista. Mielestäni (suhteiden tarkoituksellista rapauttamista) ei ole ollut. Annan esimerkin: Istuin tänään Venäjän suurlähettilään kanssa ja keskustelimme Venäjän ja Ukrainan tilanteesta. On selvää, että suhteita ylläpidetään eikä ärsytetä.

Stubbin mukaan Suomen ongelma on se, että keskitytään tyyliseikkoihin eikä sisältöön.

Sipilän mukaan Suomen on turha provosoida Venäjää. Hän ei pidä Haglundin kirjoitusta viisaana ja siitä olisi vähintään pitänyt informoida maan johtoa.

– En pidä tätäkään tarkoituksellisena, ehkä tässä tapahtui huolimattomuus tai virhe. Mielestäni Niinistö puuttui kuitenkin oikeeseen asiaan.

Sipilän mukaan on selvää, että Venäjä on tehnyt väärin mm. Krimillä eikä kirjoituksen sisällössä pohjoismaisesta yhteistyöstä ole mitään uutta, mutta uutta oli uhkakuvan maininta. 

Samaa mieltä oli Rinne. Hänen mukaansa  Pohjoismaiden puolustusministerien kirjoitus oli huonosti harkittu, mutta yksin Haglundin syyksi sitä ei voi laittaa.

– Kun ollaan vastuullisilla paikoilla, jokaista ulostuloa täytyy miettiä. Kirjoituksessa oli otettu väärällä kulmalla asioita esille. En olisi sanonut, että Venäjä on sotilaallinen uhka.

Timo Soini, joka on myös ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja, korosti erittäin hyvää yhteistyötä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

– Voimme olla eri mieltä veroista ja koulutuksesta, mutta kun on kyse isänmaan tulevaisuudesta ja turvallisuudesta, on syytä mahdollisimman suuren yksimielisyyteen. 

Soini korosti hyviä yhteistyösuhteita eri tahojen kanssa.

– Suu supussa ei tarvitse olla. Pitää ryhdikkäästi sanoa oma mielipiteensä, mutta räksyttää ei tarvitse.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.