Rikosylikomisario Suomea ravisuttaneesta seksuaalirikosvyyhdistä: "Semmoinen olettama on, että iso osa tapauksista jäi pimentoon"

Oulun seksuaalirikokset ravistelivat Suomea 2018-2019 – Rikospaikka-ohjelma palasi muistelemaan koko Suomea ravistelleen rikosten sarjaa 12:27
Näin rikosylikomisario kertoo synkästä seksuaalirikosvyyhdistä Rikospaikka-ohjelmassa – Rikospaikka MTV3-kanavalla ja osoitteessa mtv.fi keskiviikkoisin klo. 22.35.

Oulun seksuaalirikosten sarja puhutti ja ravisteli koko Suomea vuosina 2018 ja 2019. Poliisi kirjasi tuolloin lähes 30 rikosilmoitusta seksuaalirikoksista, jotka kohdistuivat alaikäisiin tyttöihin Oulun seudulla.

Kaksi kolmasosaa epäillyistä ja suurin osa myös tuomion saaneista oli ulkomaalaistaustaisia miehiä, jotka olivat saapuneet maahan turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina. Uhrit olivat 12–17 -vuotiaita.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoi ilmiöksi paisuneesta vyyhdistä ja sen tutkinnasta Rikospaikan haastattelussa.

– Semmoinen olettama on, että iso osa tapauksista jäi pimentoon, Kiiskinen sanoo.

Lapsiin kohdistuva seksuaalirikollisuus on piilorikollisuutta, jossa läheskään kaikki tapaukset eivät tule poliisin tietoon, koska uhrit tuntevat usein häpeää ja pelkoa.

Oulun vyyhdissä seksuaalisia tekoja oli laidasta laitaan.

– Törkeimmillä nimikkeillä mentiin useammassa tapauksessa, erityisesti vyyhdin laajimmassa kokonaisuudessa, Kiiskinen kertoo.

"Volyymi tuli yllätyksenä"

Kyseisessä kokonaisuudessa kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä käytti vuorotellen hyväkseen 12–13 -vuotiasta suomalaista tyttöä. Tekijöitä tuomittiin muun muassa törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Pisin tuomio oli neljä ja puoli vuotta vankeutta.

Poliisille oli syksyn 2018 alkanut tihkua vihjeitä rikollisesta toiminnasta ja poliisi myös varoitti asiasta tiedotteella.

Kiiskinen kertoo ohjelmassa, missä tekijät ja uhrit kohtasivat ja millä tavoilla tekijät houkuttelivat uhreja. Tähän kuuluivat muun muassa alkoholin ja tupakan hankinta sekä jossain määrin myös huumaavien lääkkeiden hankinta.

– Riskit olivat isot, Kiiskinen sanoo.

Kiiskinen avaa Rikospaikan haastattelussa syitä, jotka ainakin osin johtivat vaaralliseen ilmiöön.

– Heidän erilainen kulttuurinsa ja sen aiheuttamat lieveilmiöt. Volyymi tuli kuitenkin yllätyksenä, Kiiskinen sanoo.

Kiiskinen kertoo haastattelussa, mitä kotouttamisessa olisi pitänyt tehdä toisin, jotta ilmiön laajuudelta olisi voitu välttyä.

Nyt seksuaalirikokset ovat Oulun alueella vähentyneet selvästi ja ulkomaalaisten rikoksesta epäiltyjen osuus niissä on pudonnut lähes 40 prosenttia viime vuodesta.

Katso Rikospaikan juttu ja Kiiskisen haastattelu kokonaan videolta!


Lue myös:

    Uusimmat