Epäillyt lapsiseksirikokset kuumentavat tunteita Oulussa: Vihapuheet ja väkivaltainen käytös lisääntyneet, ulkomaalaisten turvallisuus uhattuna – jopa lastenvaunuja työntäneitä tönitty

8:42

Oulun poliisilaitos tutkii tällä hetkellä yhteensä viittä alaikäiseen tyttöön kohdistunutta törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeää raiskausta. Kaikissa tapauksissa epäillyt tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Viimeaikaisten seksuaalirikosepäilyjen vuoksi tunteet käyvät nyt kuumina Oulussa. Oulun poliisin tietoon on saatettu eri tahoilta, että ulkomaalaisiin tai siltä näyttäviin ihmisiin on kohdistunut viime aikoina vihapuheita sekä asiatonta ja jopa uhkaavaa käyttäytymistä.

Näin on tapahtunut, vaikka kyseessä on ollut ulkomaalaistaustainen perhe liikkeellä lasten kanssa.

– Ulkomaalaistaustaisten ihmisten olo on käynyt ahtaaksi Oulussa, vaikka he eivät liity mitenkään epäiltyihin rikoksiin. Vihapuheet ja epäasiallinen käyttäytyminen ovat lisääntyneet, ulkomaalaisia on tönitty ja he ovat tunteneet olonsa uhatuksi. Meille on välitetty tietoa tällaisesta käyttäytymisestä useammilta tahoilta, kuten seurakunnasta, rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista kertoo.

Lapsiperheen isää tönitty

Oulun poliisi vetoaa nyt ihmisiin ja siihen, että se ei joudu selvittelemään niin sanottuina viharikoksina tehtyjä rikoksia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä kohtaan, vaan saa käyttää senkin ajan näiden törkeiden lapsiin kohdistuneiden rikosten tehokkaaseen tutkintaan.

– Haluamme alleviivata sitä, että halveksuntaa ja epäasiallista käyttäytymistä ei kohdistettaisi syyttömiä kohtaan, Kiiskinen sanoo.

– Tilanne käy kuumana ja tunteet ovat pinnassa, ja sitten tulee tällainen ilmiö, että ollaan kategorisesti halveksimassa ulkomaalaistaustaisia ihmisiä, jopa lapsiperheitä. Meidän tietoon on tullut esimerkiksi tapauksia, joissa ulkomaalainen perhe on ollut liikkeellä lastenvaunujen kanssa ja perheenisää on tönitty, hän jatkaa.

Oikeutta ei saa ottaa omiin käsiin

Poliisin mukaan on ymmärrettävää, että lapsiin kohdistuneet seksuaali- ja väkivaltarikokset herättävät voimakkaita tunteita ja ärtymystä.

Poliisi kuitenkin korostaa, ettei kukaan Suomessa oleskeleva saa joutua aiheettomasti epäilyksenalaiseksi, pilkatuksi tai tuntea oloansa uhatuksi.

– Vaikka viime päivinä olemme tiedottaneet useista samankaltaisista, törkeistä rikosepäilyistä, ei oikeutta saa missään tapauksessa ottaa omiin käsiin, poliisi vetoaa tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja