Mainos

Miksi poliisi päätyi varoittamaan erityisesti ulkomaalaistaustaisista miehistä? "Ilmiö on havaittu, lähestymisyrityksiä on ollut useampia"

8:42

Oulun poliisi julkaisi tiistaina poikkeuksellisen tiedotteen, jonka mukaan ulkomaalaistaustaiset miehet ovat houkutelleet alaikäisiä tyttöjä kanssaan kontaktiin. Seurauksena on ollut pahimmillaan vakavia seksuaalirikoksia.

Tiedotteessa poliisi kehottaa erityisesti nuoria tyttöjä ja nuorten vanhempia tarkkaavaisuuteen sosiaalisessa mediassa.

– Ei se ihan tavanomaista ole. Mutta selvästi tutkinnassa on käynyt ilmi, että tapa, millä tyttöjä on lähestytty, on ollut somen kautta, ja siksi halutaan varoittaa. Tämä on se mekaniikka, avaa poliisin toimintaa rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Tutkinnanjohtaja Markus Kiiskisen mukaan ilmiö on havaittu jo ennen pahimpien seksuaalirikosepäilyjen paljastumista. Siksi poliisi päätyi julkaisemaan tiedotteen kyseisessä muodossaan.

– Syksyn aikana tällaisia lähestymisyrityksiä on ollut useampia, jotka eivät ole onneksi johtaneet vakaviin seuraamuksiin. Ilmiö on havaittu Oulun alueella ainakin.

– Nyt katsottiin aiheelliseksi varoittaa lapsia ja vanhempia tarkkaavaisuuteen sosiaalisessa mediassa.

Poliisilla käsitys, miten tyttö ja miehet tapasivat

Oulussa tutkitaan parhaillaan kolmea erillistä nuoriin tyttöihin kohdistunutta seksuaalirikosta. Tutkintavankeudessa on kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä, lisäksi yksi on pidätettynä.

Jarkko Sipilän mukaan yhdessä tapauksessa on kyse noin kymmenvuotiaasta tytöstä, jota epäilyn mukaan useampi ulkomaalaistaustainen mies on raiskannut tai käyttänyt hyväkseen. Tutkinnanjohtaja Kiiskisen mukaan poliisilla on käsitys, miten tyttö ja miehet tunsivat toisensa.

– Sitä en voi valitettavasti avata tarkemmin. Siihen liittyy myös some, Kiiskinen jatkaa.

Tilasto ei määrää yksittäisen tutkinnan kulkua

Tutkimusten mukaan tietyt Lähi-idän suunnalta tulevat miehet ovat yliedustettuina raiskausrikoksissa. Miten poliisi suhtautuu tilastotietoon?

– Tilastotieto antaa faktaa, mitä tapahtuu. Jokainen tapaus tutkitaan kuitenkin yksilöllisesti ja silloiseen tutkintaan tilastotiedot eivät vaikuta. Mutta ne antavat suuntaa trendistä, Kiiskinen sanoo.

Kiiskisen mukaan ainakin Oulun seudulla ulkomaalaistaustaisten tekemät törkeämmät lapsiin kohdistuvat väkivaltarikokset ovat hieman nousussa.

– Syitä ja keinoja asian korjaamiseksi täytyy pohtia.

Epäiltyjä on Kiiskisen mukaan kuulusteltu alustavasti, mutta varsinaiset kuulustelut alkavat toden teolla loppuviikolla.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja