Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja tietomurtoskandaalista: Isot auttavat voimat ovat liikkeellä

2:21
Apua ja tukea on saatavilla" – Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja kertoo, miten Vastaamon tietomurron uhrit voivat saada keskusteluapua.

Rikosuhripäivystykseen on tullut runsaasti yhteydenottoja Vastaamo-tietomurtoon liittyen.

Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg kertoo, että koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin paljon rikoksen uhreja näin lyhyessä ajassa.

Åberg kertoo tietomurron MTV Uutisten haastattelussa, että nyt on mahdollisuus hakea myös apua.

– Rikosuhripäivystyksestä saa mahdollisuuden keskustella tästä todella ikävästä asiasta. Arkaluontoisten tietojen levittäminen voi olla hyvin traumaattinen kokemus ihmisille, jotka voivat olla muutenkin haavoittuvassa asemassa. Samaan aikaan tarvitaan faktatietoa siitä, että mitä nyt pitäisi tehdä: miten rikosilmoituksen tekeminen tapahtuu, miten luottokieltoja, rekisteröintikieltoja ja muita kieltoja voi käytännössä toteuttaa.

Åbergin mukaan tilanteeseen liittyy kaksi huomioitavaa näkökulmaa:

– On toisaalta se arkaluontoisten tietojen leviäminen, joka voi olla henkilökohtaisesti todella raskas kokemus ja sitten on toisaalta identiteettivarkauden uhka, joka liittyy siihen että samalla on levinnyt henkilötietoja.

Åbergin neuvo uhreille on, että rikosilmoitus kannattaa tehdä. Hän painottaa, että  apua ja tukea on saatavilla ja isot auttavat voimat ovat liikkeellä.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja