Rikostuomiot koventuneet viime vuosina

Rikoksista tuomitaan yhä useammin ehdotonta vankeutta. Ehdottomat rangaistukset näyttävät lisääntyneen etenkin varkausrikoksissa.

Rikoksista annettavat tuomiot ovat viime vuosina koventuneet. Rikosseuraamusviraston pääjohtajan Markku Salmisen mukaan esimerkiksi murhista tuomitut istuvat elinkautistaan vankiloissa nykyisin 14-15 vuotta. Vielä muutama vuosi sitten elinkautisrangaistus kesti keskimäärin 12 vuotta.

-Henkirikoksista annetuissa tuomioissa linjan koveneminen näkyy muun muassa siinä, että täyttä ymmärrystä vailla olevien osuus on pienentynyt. En usko tähän olevan syynä se, että ihmisten ymmärrys olisi lisääntynyt vaan se, että syyntakeellisuusarvioita on tiukennettu, sanoo Salminen.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen johtaja Tapio Lappi-Seppälä sanoo syyntakeellisuusarvioinnin kiristymisen näkyvän muun muassa siinä, että elinkautisvankien määrä on kaksinkertaistunut. Tuomioiden koveneminen näkyy useiden vuosien aikana esimerkiksi väkivaltarikoksista saatujen keskirangaistusten asteittaisena nousuna pahoinpitelyissä ja törkeissä pahoinpitelyissä sekä henkirikoksissa.

-Näyttää siltä, että vuosien saatossa myös raiskausrangaistukset ovat nousseet. Lisäksi väkivaltarikoksissa sakkorangaistukset pahoinpitelyistä ovat vähentyneet, arvioi Lappi-Seppälä.

Ehdottomien tuomioiden osuus on oikeustilastojen mukaan lisääntynyt viime vuosina viisi prosenttia. Lisäystä on ollut tasaisesti eri rikosryhmissä, eniten ehkä kuitenkin varkausrikoksissa.

Viidennes tuomioista annetaan ehdottomina

Noin viidennes alioikeuksien antamista tuomioista on ehdottomia vankeusrangaistuksia. Vankiloista vapautuvien vankien keskimääräinen vankeusaika on ollut hieman yli kuusi kuukautta.

-Myös sakonmuuntorangaistusten määrä on noussut. Lisäksi ankaroittavia pykäliä on tehty lainsäädännössä useisiin rikoksiin. Oikeutta on saatu, mutta armoa puuttuu, sanoo Salminen.

Taposta tuomittiin Tilastokeskuksen tilaston mukaan viime vuonna keskimäärin reilu kahdeksan ja puoli vuotta vankeutta. Surmasta annettiin viime vuonna viiden vuoden vankeusrangaistus.

-Sellaisen tekijän kohdalla, joka haluaisi hoitaa asiansa ja palata yhteiskuntaan, tuomioiden piteneminen on hukkaan heitettyä aikaa. Mutta tilanne on oleellisesti erilainen sellaisen henkilön kohdalla, joka vapauduttuaan vain palaisi rikoskierteeseen, Salminen sanoo.

Törkeästä kuolemantuottamuksesta sai viime vuonna reilu kaksi vuotta vankeutta, kuolemantuottamuksesta noin kahdeksan kuukautta.

Varkauksista ehdotonta vankeutta


Varkausrikoksista annettiin viime vuonna lähes 2000 tuomiota, joista vankeutta tuomittiin lähes kolme kuukautta. Näistä ehdottomina vankeusrangaistuksina annettiin peräti 46 prosenttia.

Eniten vankeusrangaistuksia eli lähes 10 000 kappaletta annettiin viime vuonna törkeistä rattijuopumuksista. Vahvassa humalassa ajelemisesta sai keskimäärin reilut kaksi kuukautta vankeutta, tuomioista kolmannes annettiin ehdottomina.

Toiseksi eniten vankeusrangaistuksia annettiin yli 2100 pahoinpitelystä. Keskimääräinen vankeusrangaistus oli noin 3 kuukautta, rangaistuksista 17,6 prosenttia annettiin ehdottomina. Myös törkeästä vapaudenriistosta annetaan keskimäärin yli 1,5 vuoden vankeustuomioita. Törkeästä tuhotyöstä annettiin viime vuonna lähes 3,5 vuoden tuomioita. Törkeistä huumausainerikoksista annettiin keskimäärin kolmen vuoden vankeusrangaistus.
-Törkeissä huumausainerikoksissa linja on ilmeisesti kiristynyt aivan viime aikoina, kertoo yksikönjohtaja Paavo Siltanen Rikosseuraamusvirastosta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat