Rikostoimittajan kommentti: Nelivuotiaan törkeä raiskaus ylittää kaiken inhimillisen käsityskyvyn

Julma, järkyttävä ja kertakaikkisen hirvittävä rikos. Vain sellaiseksi voi kuvata tapausta, jossa aikuinen mies käytti hyväkseen pikkutyttöä vuosikausien ajan.

Nelikymppinen mies aloitti hyväksikäytön, kun tyttö oli kolmevuotias. Tytön täytettyä neljä mies raiskasi hänet. 

Rikokset tapahtuivat, kun tyttö oli miehen luona yksin kyläilemässä, osan raiskauksista mies teki tytön nukkuessa. Jokaisella kerralla mies asetti lapsen hengenvaaraan, koska tiesi kantavansa hi-virusta.

Mies pakotti tytön sukupuoliyhteyteen, koska halusi saada rikoksistaan kuva- ja videomateriaalia. Sitä hän jakoi ihmisille, joita oli tavannut netissä.

Säännöllisesti tapahtuneille hirmuteoille saatiin loppu vasta viime lokakuussa, kun tyttö oli joutunut kärsimään piinaavista kyläreissuista kolmen vuoden ajan.

***

Kun rikos ylittää julmuudessaan kaiken inhimillisen käsityskyvyn, tunne sanoo, ettei mikään rangaistus maailmassa voi riittää. Ajatus pienestä uhrista ja hänen mahdollisesti tuhoutuneesta elämästään saavat raivon roihahtamaan.

– Miten tämä lapsi tästä selviää vai selviääkö koskaan, kysyttiin esimerkiksi MTV Uutisten Facebook-sivuilla.

Käsittämättömän rikoksen äärellä, pakahduttavan suuttumuksen kourissa ei voi kuin nostaa hattua oikeuslaitokselle. Tässäkin tapauksessa tuomari ja kaksi lautamiestä, siis tavallista maallikkoa, työnsivät tunteensa syrjään ja punnitsivat todisteita pelkällä järjellään.

Tuloksena oli kahdeksan vuoden tuomio pitkään jatkuneesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeistä raiskauksista, vaaran aiheuttamisesta hiv-tartunnalla ja hyväksikäyttöä kuvaavan materiaalin levittämisestä.

– Ei riitä ymmärrys käsittämään tätä rangaistuksen pituutta, VAIN kahdeksan vuotta.

– Elinkautinen. Ei ikinä ulos. Ei ikinä elämää, vaativat Facebook-keskustelijat.

Tunne sanoo, ettei käräjäoikeuden antama rangaistus riitä, järki ja oikeusoppinut Matti Tolvanen sanovat, että tuomio on suomalaisessa oikeusjärjestelmässä oikean mittainen.

– Teot ovat poikkeuksellisen vakavia, mutta vastaavasti kahdeksan vuoden vankeusrangaistus on ankara. Sellaisen rangaistuksen voi saada Suomessa esimerkiksi ihmisen tappamisesta, vertaa Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professorina työskentelevä Tolvanen.

***

Teoreettinen maksimirangaistus järkyttävästä rikoskokonaisuudesta olisi ollut 13 vuotta vankeutta. Nyt rangaistus jäi viisi vuotta vajaaksi ja niin Tolvasen mielestä pitikin.

– Jopa tässä rikostyypissä on harvinaista, että annetaan yli puolet maksimista. Oikeus joutuu tekemään ratkaisunsa lakiin kirjattujen kriteerien perusteella, eikä yhdellä tuomiolla voi muuttaa rangaistuskäytäntöä, Tolvanen sanoo.

Surullista kyllä, oikeuden on siis jätettävää rangaistusasteikossa tilaa vieläkin hirvittävämmille tapauksille: esimerkiksi äärimmäisen väkivaltaisille, pitkäkestoisille raiskauksille, jotka jättävät lapselle vakavia elinikäisiä vammoja.

– Oikeuslaitoksen pitää nämäkin käsitellä pää kylmänä, Tolvanen sanoo.

Onneksi edelleen on niin, että oikeus joutuu käsittelemään Vantaan käräjäoikeudessa käsitellyn kaltaista seksuaalirikosta vain harvoin.

– Teot ovat pahoja. On erittäin poikkeuksellista, että näin nuoren lapsen kanssa on ollut sukupuoliyhdyntöjä ja että rikokset ovat kohdistuneet nukkuvaan lapseen. Tekotavaltaan ja kestoltaan kyseessä on ollut erittäin vakava ja systemaattinen rikos.

Viime vuonna törkeän raiskauksen uhriksi joutui Suomessa kolme alle 4-vuotiasta lasta ja viisi 5-9-vuotiasta lasta.

Harvinaisuudestaan huolimatta jokainen tapaus on liikaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja