Mainos

Rikosten uhreille yhdenmukaiset korvaukset

Henkilövahingoista ja kärsimyksestä tuomittavia korvauksia halutaan yhdenmukaistaa. Henkilövahinkoasiain neuvottelukunta julkisti tänään korvaushinnastot yli sadasta erilaisesta tapauksesta, jossa ihmiselle on aiheutunut fyysisiä vammoja tai henkisiä kärsimyksiä.

Neuvottelukunta analysoi tiedot yli 3 000:sta käräjäoikeuden tuomiosta viime vuodelta, ja niiden perusteella muodostettiin suositukset tilastollisin menetelmin.

Tähän saakka korvauskäytännöissä on ollut suuria eroja.

- Kyllä niissä heittoja on ollut, mikä on ihan ymmärrettävää. Niistä korvauksista mistä nyt on puhe, ei ole mitään objektiivisia kriteerejä määritellä niin sanotusti oikeaa korvausta, Henkilöasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, Vaasan hovioikeuden presidentti Mikko Könkkölä sanoo.

Nyt korvaustasojen suurista eroista halutaan päästä eroon ja suositusten tavoitteena on yhtenäistää korvauksia.

Suositukset eivät sido tuomioistuimia vaan ne ovat apuvälineitä. Ne perustuvat vallitsevaan oikeuskäytäntöön.

Suosituksilla suuret hintahaitarit

Suosituksia on vahinkoja varten yli sata. Esimerkiksi korvaus lapsen kuolemasta vanhemmalle aiheutuneesta kärsimyksestä on 2000-10 000 euroa. Korvaus lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vaihtelee 1000 eurosta 25 000 euroon.

- Suositusten hintahaitarit ovat jopa tuhansia euroja. Tuomioistuinten harkittavaksi jää mihin mikäkin tapaus sijoittuu hintahaitarilla. Samanlaatuisissakin tapauksissa voi olla erittäin isoja vaihteluja yksityiskohdissa. Ajatuksena on se, että vakavimmat tapaukset sijoittuu sinne (hintahaitarin) yläpäähän ja lievemmät alapäähän, Henkilöasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Jarkko Männistö selvittää.

Tuomioistuimissa uudet suositukset otetaan myönteisesti vastaan.

- Se tieto, mikä meillä on, niin he ovat olleet hyvin myönteisiä. Näitä suosituksia pidetään tarpeellisina, Könkkölä kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.