Mainos

Rikosseuraamusvirasto lakkauttaisi Konnunsuon ja Pelson vankilat

Rikosseuraamusvirasto esittää mallia, jossa Konnunsuon ja Pelson vankilat lopetetaan. Laitokset sulkisivat ovensa vuoden 2012 alkuun mennessä. Vankiloissa on yhteensä noin kolmesataa työntekijää ja nelisensataa vankia.

Viraston pääjohtajan Esa Vesterbackan mukaan Vankeinhoitolaitos pystyy tarjoamaan kaikille vakinaisessa virassa oleville työtä muissa vankiloissa, jos Joutsenossa sijaitseva Konnunsuon ja Vaalassa sijaitsevan Pelson vankila lopetetaan. Hän kuitenkin myöntää, että muutto toiselle paikkakunnalle voi olla monelle esimerkiksi perhesyistä vaikeaa.

- Työssäkäyntialueelta emme pysty ainakaan kovin paljon paikkoja löytämään, Vesterbacka tunnusti tänään Helsingissä.

Hänen mukaansa uuteen tilanteeseen on aikaa valmistautua, ja työpaikkoja tulee täytettäväksi muissa vankiloissa. Siitä ei ole tietoa, missä paikkoja vapautuu.

Yksi työllistäjä voi olla vuonna 2010-2011 valmistuva Mikkelin vankila, jonne tarvitaan nykyistä enemmän henkilöstöä. Eräs vaihtoehto on myös se, että valtion muista virastoista löytyisi töitä.

Tunnelmat masentuneet

Lakkautettavien vankiloiden ympäristössä työllisyystilanne on varsin tiukka, ja vankila on merkittävä työllistäjä esimerkiksi Pelson alueella. Pelko siitä, että vankiloiden väki joutuu yhteiskunnan eläteiksi on työntekijöiden keskuudessa suuri.

Vankilavirkailijoiden liiton puheenjohtaja Jari Tuomela kuvasi työntekijöiden tunnelmia lakkautusuhan alla olevissa vankiloissa masentuneiksi. Hänen mukaansa ei ole realistista odottaa, että työntekijät siirtyisivät minne tahansa valtakunnan rajojen sisäpuolella.

- Rikosseuraamusviraston lupauksessa on laskettu, että ihmisiä siirtyisi tänne Etelä-Suomeen Helsinkiin, Vantaalle, Riihimäelle ja Jokelaan. Kun ihmisillä on asunnot ja asuntolainat, puolisolla työpaikka ja lapsilla koulut, niin eiväthän he pysty muuttamaan. Jos kotipaikkakunnalta myy velkaisen asunnon, isommankin, sillä rahalla saa täältä pääkaupunkiseudulta korkeintaan kaksion.

Rikosseuraamusviraston esitys lähtee oikeusministeriöön lähipäivinä. Lopulliset päätökset tekee hallitus ja eduskunta. Hallituksen käsittelee vankeinhoidon tulevaisuutta iltakoulussa ensi kuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.