Rikosoikeuden professori Putinin rikosepäilylistauksesta: Vakava virhe

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen katsoo, ettei keskusrikospoliisin ylläpitämään epäiltyjen rekisteriin saisi missään nimessä päätyä väärää tietoa. Edellytykset rekisterin ylläpitoon ja sinne päättymiseen on kirjattu laissa.

– Lakihan lähtee siitä, että epäiltyjen rekisteriin tulisi kirjata vain henkilöt, joiden epäillään syyllistyneen tai syyllistyvän rikokseen tai myötävaikuttavan tai myötävaikuttaneen rikolliseen toimintaan. Jos on näin, että kuka tahansa henkilö sinne listalle joutuu ilman, että todellista epäilyä on olemassa, niin kyseessä on vakava virhe.

Myös poliisihallitus on todennut, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätymisessä poliisin salaiseen epäiltyjen listaukseen oli kyse virheestä. MTV3 Uutiset kertoi listoille päätymisestä aiemmin päivällä, jonka jälkeen Putinia koskeva merkintä poistettiin.

Salaisissa rekistereissä on kyse tiedosta, jota rekisteriin joutuvan henkilön itsensä ei ole mahdollista tarkistaa. Poliisilla on tällöin korostettu velvollisuus huolehtia rekisteriin päätyvän tiedon oikeellisuudesta.

Esimerkiksi pelkkä rikollisten seurassa näyttäytyminen ei voi Tolvasen mielestä olla syy rekisteriin päätymiselle.

– Edellyttää paljon konkreettisempaa perustetta siitä, että tarkoitus on myötävaikuttaa rikokseen. Yleensä näissä on kyse rahoituksesta, rahoituksen järjestämisestä tai tiettyjen rikollisia toimintoja mahdollistavien yhteyksien järjestämisestä.

Virheellisen tiedon päätyminen poliisin salaiseen epäiltyjen rekisteriin olisi vakava virhe myös silloin, jos kyse olisi tavallisesta kansalaisesta, Tolvanen muistuttaa. Kuitenkin kun kyse on vieraan valtion päämiehestä, virheellä on myös poliittinen ulottuvuutensa.

Tolvasen mielestä virheestä uutisointi ei ole kuitenkaan nähtävissä pelkästään positiivisena asiana. Krp:n rekisterit ovat olemassa hyvästä syystä, sillä poliisin pitää pystyä ylläpitämään tilannekuvaa järjestäytyneestä rikollisuudesta.

– On hyvä, että tuli tietoon, että on ollut virheellinen merkintä. Mutta voi kysyä, että jättääkö tämä varjon koko rekisterin ylle?

Tolvasen mielestä esitutkinnassa voi olla tarpeen selvittää itse virheen lisäksi myös se, kuka rekisteristä on medialle tietoja vuotanut.

Lue myös:

    Uusimmat