Rikosasiantuntija: Auerin korvaukset saattavat nousta satoihin tuhansiin

Näin Auer kommentoi päätöstä tuoreeltaan MTV:lle 1:24

Miehensä murhaan syyttömäksi todetun Anneli Auerin mahdolliset korvaukset saattavat nousta satoihin tuhansiin euroihin, arvioi rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa Auerin jutussa, joten hovioikeuden päätös jää voimaan: Auer on syytön miehensä murhaan.

Tolvasen mukaan korvaukset syyttömänä vankilasta istumisesta ovat olleet viime vuosina noin 100-140 euroa per vuorokausi.

Oheisella videolla Auer kertoo reaktioistaan päätökseen. Auerin puhelimessa haastatteli toimittaja Nina Rahkola.

Tolvasen mukaan on monia seikkoja, joiden perusteella Auer voisi hakea kärsimyskorvausta tavallista suurempana.

– Kysymys on vakavasta rikosepäilystä, tapaus on saanut paljon julkisuutta ja varmasti myös prosessin kesto otetaan huomioon.

– Minun tietojeni mukaan Suomessa korvauksia on maksettu jopa 400 euroa per vuorokausi. Valtionkonttori hoitaa nämä korvaukset usein salaisella sopimuksella, eli varmaa tietoa summista ei ole.

Korvausta voi hakea ansionmenetyksestä sekä kärsimyksestä. Ansionmenetys pitää pystyä näyttämään toteen. Kärsimyskorvaus on harkinnanvarainen, eli sen osalta korvaukset voivat nousta tavallista isompiin summiin.

Korvauspäiviksi tulisivat ne päivät, jotka Auer on istunut vankilassa nimenomaan miehensä surman takia, eli noin kaksi vuotta. Hänellä on ollut tuomio myös seksuaalirikoksista.

– Korvaus riippuu siitä kuinka paljon hän oli vapautta vailla nimenomaan tämän jutun takia. Hän oli toisen jutun takia vangittuna ja se aika on vähennetty tuomiosta, minkä hän oli istumassa. Minun käsitykseni on, että lähes kaksi vuotta olisi aikaa nimenomaan tämän jutun takia, ja jota ei ole mistään muusta tuomiosta vähennetty, sanoo Tolvanen.

400 euron vuorokausimaksulla laskettuna korvaukset tekisivät yhdeltä vuodelta 146 000 euroa. Kahdelta vuodelta korvaukset olisivat siis lähes 300 000 euroa.

– Korostan, että tämä on vain arvaus, en voi tietää mitä hän on vaatimassa, sanoo Tolvanen.

Tolvasen mukaan juttu kokonaisuudessaan on esimerkki huonosta oikeudenkäynnistä.

– Tässä olisi paljon opiksi otettavaa. Tämäkin juttu osoittaa alkutilanteen merkityksen. Jos siinä alussa jää jotain tekemättä, se ei sitten myöhemmin korjaudu, ja tämä on omiaan johtamaan kohtuuttoman pitkiin prosesseihin.

Lue myös:

    Uusimmat