Mainos

Anneli Auer vaatii valtiolta yli kahta miljoonaa tänään alkavassa oikeudenkäynnissä – Professori: "Vastaavaa tapausta ei ole ennen ollut"

Anneli Auerin korvausvaatimuksen käsittely alkaa tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa kello kymmeneltä aamulla. Auer itse ei ole menossa paikalle istuntoon.

Valtiokonttori maksoi viime syyskuussa Auerille noin 545 000 euron korvaukset. Nyt Auer vaatii oikeusteitse noin kahden ja puolen miljoonan euron lisäkorvauksia.

Valtiokonttorin mielestä Auerin korvausvaatimus vangitsemisajastaan on kohtuuton.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan oikeudenkäynnin lopputulos voi olla mikä tahansa.

– On vaikea ennakoida, kun vastaavaa tapausta ei ole ennen ollut. Auer vaatii korvausta sillä perusteella, että olot vankilassa ovat olleet tutkintavankeuden takia rajoitetummat kuin ne olisivat olleet vankeusvankina, mikä on sinänsä ihan totta, Tolvanen sanoo. 

– Tässä on muutenkin aika monia vaikeita juridisia kysymyksiä ratkaistavana sen lisäksi, että oikeus joutuu ottamaan kantaa korvaussummaan.

Vastaavaa tapausta pitää Tolvasen mukaan hakea vuosikymmenten takaa.

– 60-luvulta tulee mieleen Bodom-järven murhajuttu, jossa syytetty henkilö oli vangittuna varsin pitkän ajan. Kun syyte hylättiin, hän sai merkittävästi tavanomaista suuremmat korvaukset Valtiokonttorin ja hänen välisellään sopimuksella.

Tolvanen kertoo, etteivät Bodom-jutun summat olleet kuitenkaan niin suuria, kuin mitä Auer vaatii. Myös vapaudenmenetysaika ja prosessin kesto olivat paljon lyhyempiä.

Anneli Auer todettiin syyttömäksi miehensä murhaan joulukuussa 2015, kun Korkein oikeus on hylkäsi kaikki hovioikeuden tuomiosta tehdyt valituslupahakemukset.

Pitkällisen oikeusprosessin aikana Auer oli vankilassa myös lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Valtiokonttorin mukaan korvauksia syyttömänä vangittuna pitämisestä ei ole perusteltua maksaa tältä ajalta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.