Mainos

Auer saa 800 euroa päivästä vankeusajaltaan – "Suurin päiväkorvaus mitä koskaan maksettu"

Valtiokonttori maksaa miehensä murhaan syyttömäksi todetulle Anneli Auerille vankeusajasta kärsimyskorvauksia 800 euroa per päivä. Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan se on historian suurin päiväkohtainen korvaussumma.

Itse korotettua summaa, kokonaisuudessaan reilua 510 000 euroa, Tolvanen pitää oikeutettuna.

– Minusta ne [korvaukset] vastaavat aiempaa oikeuskäytäntöä ja ovat hyvin linjassa sen kanssa, miten korkein oikeus eräässä ennakkoratkaisussaan viime vuonna korvaustasoa linjasi, Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä Matti Tolvanen kommentoi MTV Uutisille.

– Summa on odotetun kokoinen ja hyvin perusteltu. Korvausta tuomitaan vain vapaudenmenetyksestä. Jos henkilöltä aiheutuu kärsimystä siitä, että hän ylipäätään on rikoksesta epäiltynä ja hänen syyllisyyttään käsitellään julkisuudessa, niin se ei oikeuta korvaukseen tämän lain perusteella.

Asiantuntija pitää korotettua summaa perusteltuna

Professori pitää myös käräjäoikeuden reilun 20 000 euron kokoista korotusta perusteltuna.

– Kyllä siihen perusteensa on. Ollessaan samanaikaisesti tutkintavankina Auer jäi tiettyjä vankeusvangille kuuluvia oikeuksia paitsi. Hän ei päässyt valvottuun koevapauteen niin varhain kuin olisi voinut päästä. Hän ei saanut poistumislupia. Hän joutui myös olemaan poliisivankilassa, jossa olot ovat paljon huonommat kuin varsinaisessa vankilassa.

Valtiokonttori maksaa Auerille 800 euroa per päivä. Professorin mukaan se on historian suurin päiväkohtainen korvaussumma.

– Näyttäisi siltä, että tämä on suurin päiväkorvaus, mitä on koskaan maksettu. 

Tapaus ei ole välttämättä vielä loppuun käsitelty. Auerilla on vielä vielä mahdollisuus hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, joka päättää siitä, annetaanko valituslupa. 

– Tässähän erittäin suurelta osalta oli kysymys näytöstä. Näyttökysymyksissä korkein oikeus vakiintuneesti ei yleensä valituslupia anna. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.