Mainos

Anneli Auer hakee valtiolta jopa 2,5 miljoonan "koppikorvauksia" – "Näin suuria summia ei ole aikaisemmin haettu"

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käsitellään tänään miehensä murhaan syytetyksi todetun Anneli Auerin vaatimia ”koppikorvauksia”. Auer vaatii Suomen valtiolta jopa 2,5 miljoonan euron korvauksia. Hänelle on jo syksyllä maksettu noin puolen miljoonan korvaukset syyttömänä vankilassa istumisesta.

Henkilöllä on lain mukaan oikeus vaatia valtiolta korvauksia, jos tämä pidätetään, vangitaan tai tuomitaan syyttömänä.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta kertoo korvaushakemuksen olevan koko oikeustapauksen tapaan ”varsin poikkeava”.

– Näin suuria summia ole aikaisemmin ole haettu saati maksettu, hän toteaa.


Auerin mukaan hänellä oli alkamassa menestyksekäs bisnes

Korvaukset perustuvat kahteen osaan. Toinen osa on puhtaasti arvioperäinen kärsimyskorvaus. Lisäksi haetaan ansionmenetyskorvausta sillä perusteella, miten paljon henkilöltä on näytön perusteella jäänyt ansiota saamatta perusteettoman vangitsemisen ajalta.

– Palkansaajan osalta sen yleensä helppo arvioida, mutta yrittäjän tulonmenetys on paljon vaikeampi arvioida, Tolvanen toteaa.

Auerin mukaan hänellä oli alkamassa menestyksekäs yritystoiminta. Tolvasen mukaan on vaikea arvioida, mikä olisi ollut yrityksen tulokehitys.

– Pitää toki muistaa, että Auerilla oli toinenkin juttu, josta hän on saanut tuomion. Kysymys siitä, missä määrin se toinen juttu on vaikuttanut yritystoiminnan vaikeuksiin, sekin pitää ottaa huomioon.

Hän ei usko Auerin mahdollisuuksiin saada vaatimiaan korvauksia kokonaisuudessaan.

– Tuskinpa hän ihan tuota koko summaa saa. Kärsimyskorvaus ylittää merkittävästi sen mitä tavanomaisesti on maksettu. Ansionmenetyskin vaikuttaa aika suurelta, kun otetaan huomioon, että kysymys hänellä oli aloittelevasta yritystoiminnasta.

Anneli Aueria haastateltiin Suomi Areenassa vuonna 2016.

1:58

1:14:00
​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.