Mainos

Rikoksesta epäillyn luovutuksiin halutaan helpotusta

Oikeusministeriö haluaa, että luovuttamisesta säädetään uusi laki. Muutokset saattaisivat lisätä Pohjoismaiden välisiä luovutuksia.

Oikeusministeriö haluaisi yksinkertaistaa ja nopeuttaa rikoksesta epäillyn luovuttamista Pohjoismaissa. Ministeriön työryhmä ehdottaa, että suomalaiset luovutettaisiin samoin edellytyksin kuin muidenkin maiden kansalaiset.

Ministeriön mukaan luovuttamisesta pitäisi säätää uusi laki. Nyt Suomen, Ruotsin ja Tanskan välillä voidaan soveltaa kahta eri luovuttamislakia. Työryhmä ehdottaa, että epäilty voitaisiin luovuttaa Suomesta Islantiin, Norjaan, Ruotsiin ja Tanskaan tai pyytää Suomeen esimerkiksi esitutkintaa tai syytetoimia varten.

Enää ei vaadittaisi sitä, että rikos on sekä luovutusta pyytävän että luovuttavan valtion laissa rangaistava. Riittäisi, että luovuttamisen perusteena oleva teko on rangaistava vain luovutusta pyytävässä maassa. Näin Suomessa oleva ihminen olisi luovutettava toiseen Pohjoismaahan, vaikka teko ei olisikaan rangaistava Suomessa.

Ministeriön mukaan muutokset saattavat lisätä Pohjoismaiden välisiä luovuttamisia. Suomeen on luovutettu toisesta Pohjoismaasta vuosittain noin 20-30 henkilöä. Suomesta toiseen Pohjoismaahan on luovutettu vuosina 2004-2006 vain 11 henkilöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.