Mainos

Rikkaiden miesten ryöstöt tuttu ilmiö poliisille

Iltapäivälehdissä tänään uutisoidut tapaukset varakkaiden miesten sieppauksista tai ryöstöistä ravintolaillan päätteeksi eivät ole harvinaisia Suomessa.

Rikoskomisario Pekka Seppälä Helsingin poliisista arvioi, että kyseessä on tuttu ilmiö.

- Sanoisin, että näitä on valtakunta täynnä.

Rikoksissa uhri joutuu tavalla tai toisella rikoksentekijöiden autoon. Häneltä voidaan viedä omaisuutta tai nostaa rahaa tililtä.

- Rikokset voivat olla rikosnimikkeeltään esimerkiksi törkeitä petoksia, törkeitä maksuvälinepetoksia, pahoinpitelyitä, kiskontaa, vapaudenriistoa tai pakottamista.

Tekijät yleensä suomalaisia

Ilta-Sanomat kertoi tänään, että rikas juristi oli siepattu autoon ravintolaillan päätteeksi Helsingissä. Hänen pankkitililtään vietiin 50 000 euroa.

- En osaa sanoa, miten tällaisissa tapauksissa henkilöt valikoituvat rikoksen uhriksi. Joidenkin kriteerien on ilmeisesti täytyttävä. Joko ulkonäkö, esiintyminen, vaatetus tai rahankäyttö voi olla ratkaiseva tekijä. Uhrit ovat useimmiten miehiä, arvio Seppälä.

Seppälän mukaan tänään uutisoitujen kaltaisten rikosten tekijät toimivat ryhmässä.

- Heillä on kova yhteenkuuluvuudentunne, samanlainen arvomaailma ja taustalla rikoshistoriaa. Tekijät ovat miehiä että naisia.

Tarkkaa tietoa sieppausten määrästä ei ole

Useiden erilaisten rikosnimikkeiden takia tarkkaa tietoa rikkaiden miesten sieppauksiin liittyvistä tapauksista on vaikeata saada.

Ilta-Sanomien uutisoimaa juristin sieppausta tutkitaan epäiltynä vapaudenriistona. Vapaudenriistoon tai törkeään vapaudenriistoon liittyviä rikoksia Suomessa tapahtuu poliisin rikostietojärjestelmän mukaan noin 300 vuodessa, eli lähes päivittäin.

Tänään uutisoidut rikokset ovat kuitenkin vain osa vapaudenriistoon liittyvistä rikoksista, joten luku ei anna viitettä ilmiön yleisyydestä.

Vapaudenriistojen ja törkeiden vapaudenriistojen määrä on pysynyt melko samanlaisena viime vuosina.

Eniten niitä tehdään suurimmissa kaupungeissa. Vapaudenriistorikosten määrä on suurin Helsingissä.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.