Riittävätkö Suomen lääkärit ja hoitajat koronatartuntojen hoitamiseen? Lääkäriliitossa ei olla vielä huolestuneita: "Sitten ehdottomasti oltaisiin kriisissä"

"Meillä ei tule toistumaan Italian tilanne"– asiantuntija vakuuttaa, että Suomi kestää koronaepidemian 4:08
Riittävätkö Suomen hoitohenkilökunta koronaviruksen taltuttamiseen? Haastattelussa Lääkäriliiton Heikki Pärnänen: "Sitten oltaisiin kriisissä"

Suomessa on jo pitkään puhuttu lääkäripulasta ja terveydenhuollon resurssipulasta. Lääkäriliitosta vakuutetaan, että lääkäreitä riittää, vaikka epidemiatilanne Suomessa pahenisi. 

Riittävätkö Suomen lääkärit ja hoitajat koronaviruksen hoitamiseen? Entä missä tilanteessa voidaan jo puhua kriisistä? Katso Lääkäriliiton Heikki Pärnäsen haastattelu aiheesta yllä olevalta videolta!

Lääkäriliiton politiikkaosaston johtaja Heikki Pärnäsen ymmärryksen mukaan Suomessa on varauduttu koronavirus COVID-19:sta leviämiseen erittäin hyvin. 

– Jos vertaa Ruotsin lukuihin, olemme ihan eri tilanteessa, Pärnänen sanoo.

– Mutta me emme vielä voida tietää, mitä tulee tapahtumaan. 

Pärnänen on saanut tähän mennessä käsityksen, että muun muassa sairastuneiden eristämisessä, tartuntaketjujen jäljittämisessä ja karanteenien järjestämisessä on selviydytty tähän mennessä kunnialla.

– Minusta ne antavat aiheen uskoa, ettei tässä mihinkään katastrofiin ainakaan olla joutumassa.

Opiskelijät ja eläkeläiset apuun

Tällä hetkellä vahvistettuja tartuntoja on ainakin 59 koko maassa. Jos epidemia kuitenkin pääsisi leviämään laajemmin, pitäisi alkaa priorisoida ja irrottaa henkilökuntaa vähemmän kiireellisistä tehtävistä.

Pärnäsen mukaan Suomessa on myös noin 1700 lääketieteen kandidaattia, jotka ovat jo tarpeeksi pitkällä opinnoissaan työskennelläkseen tositoimissa.

– He ovat oikeastaan ainut aito tällainen reservi. Toki eläkkeellä olevia lääkäreitä on myös, mutta heistä aika pieni joukko on vastikään eläköityneitä.

Pärnäsen mukaan suurin uhkakuva Suomessa on se, että hoitava henkilökunta alkaa itse sairastua.

– Se on selvää, että ehdottomasti sitten oltaisiin kriisissä, jos terveydenhuoltohenkilökunta alkaisi massiivisesti sairastua. 

– Sen takia on äärimmäisen tärkeää, että henkilöstön suojaaminen on viimeisen päälle hoidettu.

Lue myös:

    Uusimmat