Mainos

Riihimäen vankilatappo: Osastolla ei tapahtumahetkellä ainuttakaan vartijaa

Hyvinkään käräjäoikeus totesi tänään kaksi Riihimäen vankilan vankia syylliseksi viime toukokuussa vankilassa tapahtuneeseen henkirikokseen. Jutun esitutkintamateriaalista käy ilmi, että osastoa valvottiin tapahtumahetkellä ainoastaan käytäväkameroin.

Tapahtumapaikalla osaston keittiössä ei ollut minkäänlaista valvontaa.

– Valvonta suoritettiin teknisesti kameralla, jonka mukaan osaston käytävällä näytti tapahtumahetkellä rauhalliselta, vahvistaa vankilan apulaisjohtaja Tommi Saarinen MTV Uutisille.

Henkirikos tapahtui keskellä päivää vankilan osastolla D-12, joka on päivittäistä tukea tarvitsevien vankien osasto. Osastolla istuu pääsääntöisesti vankeja, joilla on mielenterveyden ongelmia tai jotka on todettu tuomioissaan alentuneesti syyntakeisiksi. Vangit eivät pääse lainkaan tekemisiin osaston ulkopuolisten vankien kanssa, mutta osaston sisällä vangit ovat aiemmin päässeet liikkumaan vapaasti.

Vakavan väkivaltarikoksen jälkeen osaston turvallisuuskäytäntöjä on muutettu. Nykyisin vankilan käytännöt edellyttävät henkilökunnan valvontaa aina, kun sellien ovet ovat auki. Tämä tarkoittaa rajoituksia vankien liikkumavapauteen, mutta parantaa turvallisuutta.

– Tämä on varotoimenpide. Näyttää siltä, että ikinä ei voi tietää mitä vankilassa tapahtuu, Saarinen toteaa.

Saarinen oli tapahtumahetkellä vt. vankilanjohtaja.

Esitutkinnassa vartijat kertovat kuulleensa pahoinpitelystä vankilan sisäisestä radiosta. Vartijoiden tullessa paikalle uhri makasi verilammikossa kasvot ruhjottuna. Pahoinpitely oli saanut jatkua kaksi minuuttia.

Vankilasurmasta tehtiin pian tapahtuman jälkeen vankilan sisäinen selvitys, jossa vankilan henkilökunnan toiminnasta ei löydetty moitittavaa, vaan heidän todettiin toimineen ohjeiden mukaan. Myös oikeusministerin pyytämässä selvityksessä vankilan turvallisuus todettiin asianmukaiseksi. Molemmat selvitykset on julistettu salaisiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.