Riesasta lannoitteeksi - ruovikoille kehitetään hyötykäyttöä

Mökkirantojen vitsaukselle, järviruokokasvustoille, etsitään hyötykäyttöä. Varsinais-Suomessa kokeillaan ruokomassan levittämistä pelloille maanparannusaineeksi ja lannoitteeksi.

Ruovikoituminen on paheneva ongelma monella mökkirannalla. Ruokokasvustot rehottavat niin järvillä kuin merenrannoillakin. Syitä ongelman yleistymiselle on useita.

- Ravinnepäästöt, valumat, ovat yksi syy. Sitten on maankäytön muuttuminen eli rantalaidunnus on selvästi vähentynyt, luettelee Varsinais-Suomen ELY-keskuksen projektikoordinaattori Maria Yli-Renko.

Ruovikkosilppua pelloille lannoitteeksi

Ruovikoista pääsee eroon niittämällä ne useampaan kertaan.

- Jos haluaa kokonaan hävittää ruovikon, suositeltavaa olisi niittää se kaksi kertaa kesässä ja muutamina vuosina joutuu varmasti toistamaan leikkuun, neuvoo Yli-Renko.

Leikkuujäte on aiemmin jätetty rannalle mätänemään, mutta nyt sille kehitetään hyötykäyttöä. Varsinais-Suomen Mynälahdella niitetty ruoko kuljetetaan lautalla keräyspaikkaan. Myöhemmin syksyllä se silputaan ja levitetään lähialueen pelloille lannoitteeksi ja maanparannusaineeksi.

- Parasta on, jos ruoko pystytään käyttämään lähialueen pelloilla. Silloin kuljetuskustannukset jäävät pieniksi. Kehitämme nyt toimintamalleja, jotta tästä tulisi kannattavaa liiketoimintaa, toteaa Yli-Renko.

Uusia käyttötapoja kaivataan

Ruovikolle on muitakin käyttömahdollisuuksia, esimerkiksi energiakäyttö tai rakennusaineena, vaikkapa ruokokattoina, hyödyntäminen.

Niitto- ja kuljetusyrittäjä toivoo, että ruovikoille keksittäisiin myös uusia käyttötapoja.

- Kaivataan sitä, että yritykset lähtevät tutkimaan ja löytävät niitä liiketaloudellisesti kannattavia käyttökohteita ruovikoille, sanoo Rantaparturit Oy:n toimitusjohtaja Tero Almi.

30 000 hehtaaria ruovikkoa

Järviruoko kasvaa koko Suomessa Ahvenanmaalta Lappiin, joten raaka-ainetta olisi tarjolla moneenkin eri käyttötarkoitukseen. Arvioiden mukaan Suomen rannikkoalueilla kasvaa jo 30 000 hehtaaria ruovikkoa, sisävesillä määrää ei ole edes arvioitu.

- Tänä vuonna tuomme 1000 kuutiota ruokoa Mynälahdelta maalle ja kapasiteetti riittäisi siihen, että elokuussa tuotaisiin 3 000-4 000 kuutiota. Tuhat kuutiota on noin 100 000 kiloa eli melkoinen määrä, huomauttaa Almi.

Mökinomistaja voi hyötykäyttää ruokokasvustonsa ihan itse.

- Mökillä ruokosilppua voi käyttää kateaineena kasvimaalla tai ihan hyvin laittaa sinne omaan porkkanamaahan, vinkkaa Maria Yli-Renko.

Ruovikon poistamisesta hyötyvät myös monet umpeenkasvusta kärsivät kasvi- ja eläinlajit.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja