Mainos

Rice toiveikas Lähi-idän tulitauon suhteen

Israelin varapääministerin mukaan Israelin sotatoimet saattavat kuitenkin vielä kestää viikkoja.

Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen mukaan tulitauko Libanonissa voidaan saavuttaa muutaman päivän sisällä.

Rice kommentoi asiaa tavattuaan Israelin varapääministeri Shimon Peresin, joka puolestaan kommentoi, että Israelin sotatoimet kestävät "viikkoja, mutta eivät kuukausia".

Israelin armeija on tehnyt selväksi, että heidän päämääränään on aiheuttaa mahdollisimman paljon ja pikaisesti vahinkoa Hizbollahille ennen kuin kriisi saadaan ratkaistua kansainvälisen diplomatian keinoin.

Israel on toivonut vielä 14 päivää aikaa sotatoimilleen. Armeija aikoi myös jatkaa massiivisia ilmahyökkäyksiä Libanoniin varhain tänä aamuna.

YK keskustelee Libanon-rauhanturvajoukoista huomenna

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on kutsunut huomiseksi koolle maita, joiden uskotaan olevan mukana uusissa kansainvälisissä Libanon-rauhanturvajoukoissa.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

Torstain tapaamisessa johtaa puhetta Jean-Marie Guehenno, joka on rauhanturvatoiminnasta vastaava YK:n apulaispääsihteeri.

YK-lähteiden mukaan mikään maa ei ilmeisesti vielä lupaa tapaamisessa tietynsuuruisen joukon lähettämistä. Tähän päästään vasta, kun joukkojen valtuutuksesta on päätetty.

Todennäköisimmin Guehenno esittelee useita vaihtoehtoisia ratkaisumalleja. Vaihtoehtoina on mm. nykyisten Unifil-joukkojen vahvistaminen tai aivan uusien joukkojen lähettäminen. Ratkaisua vailla on vielä myös rauhanturvajoukkojen vahvuus ja toimialue.

Ranska ja useat muut EU-maat ovat ilmoittaneet olevansa valmiit osallistumaan rauhanturvajoukkoihin. Näin ovat tehneet myös esimerkiksi Turkki, Argentiina ja Chile.

Pääsihteeri Annan tapasi eilen New Yorkissa turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan YK-suurlähettiläät. Annan kehotti tapaamisessa suurvaltoja sysäämään syrjään erimielisyytensä, jotta Libanonin kriisi voidaan ratkaista mahdollisimman pian, kertoo YK:n edustaja.

Ranska on laatinut turvallisuusneuvostolle Libanonin tulitaukoa vaativan päätöslauselmaluonnoksen. Yhdysvaltojen uskotaan puolestaan esittävän oman päätöslauselmaluonnoksensa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja