Rice jatkoi tunnusteluja Lähi-idässä

Toiveet kriisin nopeasta ratkaisusta tai tulitauosta eivät ole korkealla.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on jatkanut tänään tunnustelujaan Lähi-idän kriisin laukaisemiseksi. Rice tapasi tänään sekä Israelin pääministerin Ehud Olmertin että palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin.

Olmert lupasi tapaamisen jälkeen, että Israel antaa avustuslentojen laskeutua Libanoniin alueen humanitaarisen kriisin lievittämiseksi. Lentokoneet saavat laskeutua Beirutin lentokentälle, mutta lennoista täytyy sopia etukäteen, pääministerin lausunnossa kerrottiin. Apua päästetään maahan myös satamien kautta, ja pian maareittejäkin pitkin.

Rice ja Olmert olivat yhtä mieltä siitä, että Hizbollah täytyy riisua aseista ja Israelin pohjoisraja turvata sen aiheuttamalta uhkalta. Molempien mukaan alueelle sijoitettavat kansainväliset joukot ovat avainasemassa.

Abbas puolestaan vaatii Lähi-itään tulitaukoa. Tulitauon pitäisi tulla voimaan heti sekä Libanonissa että Gazan kaistalla, ilmoitti Abbas Ramallahissa Länsirannalla.

Rice muistutti Abbasin tapaamisen jälkeen, että tavoitteena pitää edelleen olla palestiinalaisvaltion perustaminen. Libanonin kriisi ei hänen mielestään saa haudata tätä tavoitetta.

Toiveet kriisin nopeasta ratkaisusta tai tulitauosta eivät ole kuitenkaan korkealla. Rice tapasi eilen Libanonin johtoa Beirutissa, mutta hänen tulitaukosuunnitelmansa sai nuivan vastaanoton parlamentin puhemieheltä Nabih Berriltä.

Ricen ehdotusten mukaan Hizbollahin tulisi vetäytyä Israelin rajalta ja kansainvälisten rauhanturvaajien saapua valvomaan tilannetta. Berrin mielestä ensiksi tarvitaan tulitauko ja vankien vaihto. Sanomalehti Washington Postin mukaan Libanonin pääministeri Fuad Siniora on kuitenkin luvannut harkita Ricen esitystä.

Prodi: Libanon-konferenssin päätavoite on tulitauko

Huomenna Condoleezza Rice osallistuu Rooman kansainväliseen Libanon-konferenssiin. Tapaamisen päätavoite on tulitauon aikaansaaminen, sanoo Italian pääministeri Romano Prodi.

Konferenssiin on tulossa ulkoministereitä useista maista. Mukana on mm. ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka edustaa Euroopan unionia.

Yhdysvallat on Israelin tavoin suhtautunut torjuvasti pikaiseen tulitaukoon. Yhdysvaltojen uskotaan haluavan antaa Israelille aikaa työntää Hizbollahin joukot Israelin ja Libanonin väliseltä raja-alueelta.

Saudi-Arabia varoittaa sodan laajenemisesta

Saudi-Arabia varoittaa, että Israelin sotilasoperaatiot saattavat johtaa laajaan sotaan Lähi-idässä. Kuningas Abdullahin mukaan arabit ovat tehneet kohtuullisen ehdotuksen rauhasta ja jättäneet huomiotta ääriaineisten näkemykset, mutta kärsivällisyys ei voi jatkua ikuisesti.

Abdullah viittasi lausunnossaan arabien suunnitelmaan, joka tarjoaa Israelille rauhaa, jos se luopuu vuonna 1967 miehittämistään alueista. Saudi-Arabia teki ehdotuksen vuonna 2002 ja sai taakseen muiden arabimaiden tuen.

- Jos rauha jää syntymättä Israelin röyhkeyden takia, ei ole muuta mahdollisuutta kuin sota, Abdullah sanoi lausunnossaan maan valtiollisen television mukaan.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak puolestaan vaatii välitöntä tulitaukoa Libanoniin. Hän muistuttaa, että pahiten sodasta kärsii Libanonin kansa.

EU lisää taas apuaan Libanoniin

EU lisää humanitaarista apuaan Libanoniin kymmenellä miljoonalla eurolla, ilmoittaa unionin hätäapuasioista vastaavan komissaarin Louis Michelin tiedottaja.

Summa kaksinkertaistaa EU:n avun Libanoniin, sillä viime viikolla unioni ilmoitti kasvattavansa apusummansa kymmeneen miljoonaan euroon.

Michelin tiedottajan mukaan EU lisää apuaan, koska kriisialueella toimivat avustusjärjestöt ovat pyytäneet lisää avustuksia. Jopa noin puoli miljoonaa libanonilaista on joutunut jättämään kotinsa pian kaksi viikkoa jatkuneiden taistelujen takia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat