Mainos

Revontulet loimusivat Pohjois-Suomessa

Voimakkaat magneettiset myrskyt Auringon pinnalla ovat aiheuttaneet komeita revontulia Pohjois-Suomessa.

Magneettisten myrskyjen tuomat revontulet loimusivat eilen illalla tavallista etelämpänä. Sodankylän revontulikameran mukaan valoilmiö nähtiin ainakin Oulun tuntumassa. Etelä-Suomessa taivas kuitenkin peittyi pilviverhoon.

-Yleensä revontulet näkyvät Pohjois-Suomessa, mutta nyt ne ovat selvästi siirtyneet etelämmäksi, kertoi tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna Ilmatieteen laitokselta.

Hän arvioi, että revontulia on mahdollista ihailla lisää lähipäivinä.

Magneettisten myrskyjen yhteydessä havaitaan usein myös auringon koronassa niin kutsuttuja roihupurkauksia, joissa syntyy voimakasta röntgensäteilyä. Auringon kirkkaus voi purkausten aikana kasvaa jopa satakertaiseksi röntgensäteilyn aallonpituuksilla.

Juha Huovelin Helsingin yliopiston tähtitieteen laitokselta kertoi, että viime päivinä on havaittu kuusi voimakkaimpaan luokkaan kuuluvaan purkausta. Maanantai-iltana lähenneltiin ennätyksiä, sillä iltayhdeltätoista tapahtui kolmanneksi kirkkain auringossa koskaan havaittu röntgenpurkaus.

-Ilmiöllä ei ole maan päälle suoranaista vaikutusta, koska röntgensäteily pysähtyy ilmakehään jo hyvin ylhäällä, Huovelin sanoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 30.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.