Republikaanien äärilaita pyrkii poistamaan McCarthyn puhemiehen paikalta

Republikaanien laitaoikeisto suivaantui McCarthylle, joka ajoi viikonloppuna liittovaltion hallinnon sulun estäneen lakipaketin läpi demokraattien tuella.

Yhdysvalloissa äärilaidan republikaaniedustaja Matt Gaetz on tehnyt maanantaina esityksen puoluetoverinsa Kevin McCarthyn poistamiseksi edustajainhuoneen puhemiehen paikalta.

Gaetz on johtohahmoja republikaanien laitaoikeistoblokissa, joka pyrki viime viikolla saamaan läpi uusia leikkauskohteita vastineeksi liittovaltion hallinnon sulun estäneen lakipaketin läpimenolle. McCarthy sai republikaanien radikaalisiiven vihat niskaansa, kun hän ajoi lakipaketin läpi demokraattien tuella.

Vielä ei ole tiedossa, milloin Gaetzin esityksestä äänestetään. Esityksen läpimenoon tarvitaan edustajainhuoneessa yksinkertainen enemmistö.

Floridan osavaltiota edustava Gaetz on jo aiemmin kertonut uskovansa, että hän saa tarpeeksi tukea McCarthyn savustamiseksi pois paikaltaan.

– Ainoa tapa, jolla McCarthy on ensi viikon päätteeksi edustajainhuoneen puhemies, on demokraattien tuki, Gaez kertoi sunnuntaina uutiskanava CNN:lle.

Republikaaneilla on niukka 221–212-enemmistö edustajainhuoneessa, joten republikaanien äärilaita ei tarvitse montakaan ääntä puhemiehen kaatamiseen, mikäli demokraatit äänestävät McCarthya vastaan.

Tammikuussa puhemieheksi valittu McCarthy joutui valintansa yhteydessä tekemään myönnytyksiä puolueensa äärilaidalle. Yksi myönnytyksistä oli juuri sääntömuutos, jonka mukaan kuka tahansa edustajainhuoneesta voi esittää äänestystä puhemiehen poistamiseksi paikaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat