Yhdysvaltain edustajainhuoneen lamaannus jatkuu, Jim Jordan ei saanut riittävää tukea ensimmäisellä kierroksella

Yhdysvalloissa vääntö edustajainhuoneen puhemiehestä jatkuu. Republikaanien puhemiesehdokas Jim Jordan sai ensimmäisessä äänestyksessä 200 ääntä ja demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries 212 ääntä.

Parikymmentä edustajainhuoneen republikaania siis äänesti Jordania vastaan. Valintaan tarvitaan enemmistö annetuista äänistä, ja republikaaneilla on edustajainhuoneessa vain hienoinen enemmistö.

Jim Jordan ei siis voi menettää kuin muutaman puoluetoverinsa äänen, demokraatit kun äänestävät jokaisella kierroksella omaansa eli Hakeem Jeffriesiä.

Republikaanipuolueen sisäiset kiistat johtivat aiemmin tässä kuussa edustajainhuoneen puhemiehen, republikaani Kevin McCarthyn syrjäyttämiseen tehtävästään tiukassa äänestyksessä. Puhemiesdraaman vuoksi edustajainhuone on ollut kaksi viikkoa lamaantuneena.

Jordan on kuitenkin ilmaissut olevansa varma, että hän saa lopulta taakseen edustajainhuoneen enemmistön tuen. Samaan uskovat hänen liittolaisensa. CNN on kertonut lähteen sanoneen, että Jordan on valmis niin moneen äänestykseen kuin tarve vaatii.

Edessä vaikeita aikoja

Edustajainhuoneen enemmistöjohtaja Steve Scalise vetäytyi kisasta viime viikolla vain päivä sen jälkeen, kun hänet oli valittu republikaanien puhemiesehdokkaaksi. Scalise oli saanut ehdokkuuden voitettuaan Jordanin täpärässä äänestyksessä.

Scalisen vetäytymisen jälkeen Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpinkin tukemalle Jordanille tarjoutui uusi mahdollisuus.

Uudelle puhemiehelle ei ole luvassa pehmeää laskua. 

Pestin haltijasta on väännetty samaan aikaan kun Yhdysvaltain liittolaisen Israelin ja äärijärjestö Hamasin väliset taistelut ovat kärjistyneet ja Israel on hyökännyt voimalla Gazaan. 

Yhdysvalloissa ja muissakin länsimaissa on esitetty huolta Yhdysvaltain tuesta Venäjää vastaan puolustautuvalle Ukrainalle, kun Yhdysvallat vahvistanee tukeaan Israelille.

Puhemiehen puuttuminen edustajainhuoneessa on estänyt myös uuden hätäavun hyväksymisen Israelille.

Rahahanat huolettavat myös maan sisällä. Päättäjillä on kuukausi aikaa saada aikaan sopu Yhdysvaltain liittovaltion rahoituksesta, jotta maassa voitaisiin jälleen välttyä liittovaltion sululta.

Presidenttipeli kiihtyy USA:ssa - pelataanko Bidenia ulos? 10:32
Presidenttipeli kiihtyy USA:ssa - pelataanko Bidenia ulos?

Lue myös:

    Uusimmat