Steve Scalise on republikaanien ehdokas puhemieheksi

Republikaanijohtoinen edustajainhuone keskeytti istuntonsa keskiviikkona ilman, että uudesta puhemiehestä oli äänestetty.

Yhdysvalloissa republikaanit nimittivät keskiviikkona Steve Scalisen omaksi ehdokkaakseen kongressin edustajainhuoneen puhemieheksi.

Republikaanipuolueen sisäiset kiistat johtivat viime viikolla edustajainhuoneen puhemiehen republikaani Kevin McCarthyn syrjäyttämiseen tehtävästään tiukassa äänestyksessä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Yhdysvalloissa, kun puhemies on pakotettu jättämään tehtävänsä.

Republikaanien laitaoikeistolaisten suosikin ohiolaisedustaja Jim Jordanin kanssa kisannut Scalise voitti puolueensa ehdokkuuden niukasti. Scalisen voitto oli samalla isku republikaanien presidentinvaaliehdokkuutta havittelevalle maan entiselle presidentille Donald Trumpille, joka oli ilmaissut tukeaan Jordanille.

Republikaanijohtoinen edustajainhuone keskeytti istuntonsa keskiviikkona ilman, että uudesta puhemiehestä oli äänestetty. Washington Postin mukaan on epäselvää, miten pitkään istuntotauko kestää.

Lehden mukaan viivästys äänestyksessä voi olla merkki siitä, että edustajainhuoneen enemmistöjohtaja Scalise pyrkii vielä voittamaan Jordania tukeneita puolelleen.

20719604 TV Republikaanit kaatoivat oman puhemiehensä – McCarthy erotettiin historiallisella äänestyksellä

Näin republikaanit kaatoivat oman puhemiehensä.

Edustajainhuone lamaannuksessa

Valinta puhemieheksi vaatii enemmistön tuen edustajainhuoneessa, jossa republikaaneilla on vain hienoisesti enemmän paikkoja demokraatteihin nähden.

Edustajainhuoneen demokraatit antanevat äänestyksessä tukensa omalle ehdokkaalleen vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffriesille.

Edustajainhuoneen puhemiehen tehtävään liittyvää draamaa on puitu samalla, kun Israelin ja äärijärjestö Hamasin väliset taistelut ovat kärjistyneet Lähi-idässä.

Yhdysvalloissa ja länsimaissa on esiintynyt myös huolta siitä, pysyykö Yhdysvaltain tuki Venäjän hyökkäyssotaa vastaan puolustautuvalle Ukrainalle ennallaan samalla, kun Yhdysvallat vahvistanee tukeaan liittolaiselleen Israelille.

Lamaannus edustajainhuoneessa on joka tapauksessa estänyt uuden hätäavun hyväksymisen Israelille.

Lisäksi päättäjillä on marraskuun 17. päivään saakka aikaa päästä sopuun Yhdysvaltain liittovaltion rahoituksesta, jotta maassa voitaisiin jälleen välttyä liittovaltion sululta.

Lue myös:

    Uusimmat